Sari la conținut

INDICIU. Cauza neaşteptată pentru care unii oameni fac boala Parkinson

Sursă foto: sursa doctorulzilei.ro
Cercetătorii au descoperit recent o cauză neaşteptată pentru care unele persoane fac boala Parkinson, maladia ce afectează peste 10 milioane de oameni în lume.

Oamenii de ştiinţă au constatat că un virus comun în creierul pacienților cu boala Parkinson. Potrivit studiului publicat în JCI Insight, este vorba de pegivirusul uman (HPgV). Acesta a fost găsit în creierul a cinci din cei 10 pacienți cu Parkinson analizați după deces, în timp ce niciunul dintre cei 14 pacienți din grupul de control nu avea virusul.

Deși HPgV nu provoacă de obicei simptome, cercetătorii cred că ar putea juca un rol în dezvoltarea bolii.
„Ipoteza este că o infecție de lungă durată, cu evoluție lentă, ar putea duce la apariția acestui tip de boli”, explică Barbara Hanson de la Universitatea Northwestern.

Analiza a peste 500 de virusuri a relevat că pacienții cu Parkinson și HPgV aveau răspunsuri similare ale sistemului imunitar, inclusiv niveluri mai scăzute ale unei proteine inflamatorii numite IL-4. De asemenea, cei cu o mutație genetică asociată cu Parkinson reacționau diferit la virus.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Infecțiile virale pot declanșa boli neurologice

Boala Parkinson rămâne greu de studiat pentru că se dezvoltă lent, de-a lungul anilor, și pare să fie cauzată de mai mulți factori. „Fiecare persoană are propriul drum” către dezvoltarea bolii, spune neurologul Erin Furr-Stimming, potrivit sursei citate de Mediafax.

În ultimii ani au apărut tot mai multe dovezi că infecțiile virale pot declanșa boli neurologice. Inflamația creierului, provocată de virusuri, poate duce la o serie de reacții care afectează funcționarea normală a creierului.

Totuși, cercetătorii avertizează că studiul nu demonstrează o relație de cauzalitate, ci doar sugerează o posibilă legătură care necesită mai multe cercetări.

Explozie de cazuri de Parkinson până în 2050!

Boala Parkinson apare cel mai frecvent la persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Prin detectarea timpurie a bolii, s-ar putea oferi intervenţii care să prevină degenerarea neuronilor implicaţi în boala Parkinson, spun autorii studiului. Această abordare ar putea fi utilizată şi pentru monitorizarea progresiei bolii, precum şi a eficacităţii tratamentelor oferite pacienţilor.

Experţii atrag atenţia că numărul persoanelor cu boala Parkinson s-ar putea dubla până în 2050, afectând 25 de milioane de persoane la nivel global! Organizația Mondială a Sănătății estimează că bolile neurodegenerative – inclusiv Parkinson și Alzheimer – vor depăși cancerul ca a doua cauză principală de deces la nivel mondial până în 2040.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel