Din cuprinsul articolului
Oamenii de ştiinţă au constatat că un virus comun în creierul pacienților cu boala Parkinson. Potrivit studiului publicat în JCI Insight, este vorba de pegivirusul uman (HPgV). Acesta a fost găsit în creierul a cinci din cei 10 pacienți cu Parkinson analizați după deces, în timp ce niciunul dintre cei 14 pacienți din grupul de control nu avea virusul.
Analiza a peste 500 de virusuri a relevat că pacienții cu Parkinson și HPgV aveau răspunsuri similare ale sistemului imunitar, inclusiv niveluri mai scăzute ale unei proteine inflamatorii numite IL-4. De asemenea, cei cu o mutație genetică asociată cu Parkinson reacționau diferit la virus.

Boala Parkinson rămâne greu de studiat pentru că se dezvoltă lent, de-a lungul anilor, și pare să fie cauzată de mai mulți factori. „Fiecare persoană are propriul drum” către dezvoltarea bolii, spune neurologul Erin Furr-Stimming, potrivit sursei citate de Mediafax.
Totuși, cercetătorii avertizează că studiul nu demonstrează o relație de cauzalitate, ci doar sugerează o posibilă legătură care necesită mai multe cercetări.
Explozie de cazuri de Parkinson până în 2050!
Boala Parkinson apare cel mai frecvent la persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Prin detectarea timpurie a bolii, s-ar putea oferi intervenţii care să prevină degenerarea neuronilor implicaţi în boala Parkinson, spun autorii studiului. Această abordare ar putea fi utilizată şi pentru monitorizarea progresiei bolii, precum şi a eficacităţii tratamentelor oferite pacienţilor.