Sari la conținut

Semne şi simptome: Când devine toxică vitamina D?

vitamina
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Deși majoritatea oamenilor nu primesc suficientă vitamina D, uneori este posibil să existe şi un aport în exces al acestui nutrient esențial pentru sănătatea oaselor și a mușchilor.

Acest lucru se poate întâmpla dacă luați multe suplimente care conțin vitamina D, cum ar fi o multivitamină zilnică, precum și una pentru sănătatea oaselor, ceea ce poate fi periculos pentru sănătate, atrag atenţia specialiştii citaţi de Parade.

Jessica McAllister, dietetician la Dietitian Approved Nutrition, spune că vitamina D este sintetizată în primul rând în piele atunci când este expusă la lumina soarelui, dar se găsește și în unele surse de alimente, cum ar fi peștele gras, lactatele fortificate, sucul de portocale, cerealele și gălbenușul de ou.

Doza zilnică de vitamina D = 600 de UI

În mod ideal, doza zilnică pentru adulți ar trebui să obțină 600 de unități internaționale de vitamina D, iar pentru vârstnicii de peste 70 de ani, sunt suficiente 800 de UI.
Dacă vă bazați pe soare și pe dietă pentru a vă îndeplini obiectivele de vitamina D, McAllister spune că ar fi dificil să obțineți atât de multă vitamina D încât să atingă niveluri toxice.

Nu puteți obține multă vitamina D de la soare (chiar și în cazurile în care aveți o arsură solară), deoarece organismul controlează cât de multă vitamina D este produsă ca răspuns la absorbția razelor solare.

”Consumul excesiv, în special din suplimente, poate duce la toxicitate. Cazurile rare, documentate, de toxicitate clinică, evidențiază necesitatea respectării recomandărilor de dozare adecvate”, spune McAllister.

Imagine creată cu AI

Dar dacă vitamina D prescrisă nu este monitorizată în mod corespunzător, aceasta ar putea duce la toxicitate. Uneori, conținutul de vitamina D ar putea fi mult mai mare decât este declarat din cauza erorilor de producție, în special în produsele fără licență sau sub reglementate.

Anumite persoane sunt expuse riscului de a obține prea multă vitamina D. McAllister spune că este vorba de sugari, copii mici și adulți în vârstă cu anumite afecțiuni care afectează metabolismul vitaminei D.

Persoanele cu tulburări de absorbție, precum boala celiacă, boala Crohn sau obezitatea, în care vitamina D s-ar putea acumula în grăsimi, pot avea răspunsuri imprevizibile la suplimente.

Semne şi simptome ale supradozajului

Deși toxicitatea vitaminei D este rară, se întâmplă totuși la unele persoane. De pildă, consumul a peste 2.000 de unități internaționale de vitamina D este considerat exagerat. Vitamina D în exces poate provoca hipercalcemie, o afecțiune caracterizată prin niveluri crescute de calciu în sânge.

Prea multă vitamina D poate avea un impact negativ asupra rinichilor, iar McAllister spune că poate provoca sete, urinare excesivă, deshidratare și, în cazuri severe, pietre la rinichi sau insuficiență renală.

Alte simptome includ slăbiciune musculară, dificultăți de mers, confuzie, letargie, ritmuri anormale ale inimii și dureri osoase cauzate de calcificarea țesuturilor moi, în urma acumulării de calciu în sânge.

5 tipuri de alimente care asigură un aport optim de vitamina D

1. Somon

Somonul de cresătorie conține 25% din conținutul de vitamina D recomandat zilnic.

2. Gălbenușurile de ou

Un nou studiu a arătat că un gălbenu de ou întreg conține 218 unități de vitamina D, Simpla preparare a unei fritate sau a unor ouă omletă dimineața îți pot oferi surse excelente de vitamina D.

3. Suc de portocale

În timp ce portocalele în sine sunt mai cunoscute pentru conținutul lor de vitamina C, sucul de portocale este adesea îmbogățit cu adaos de vitamina D. Verifică eticheta de pe sucul tău de portocale pentru a vedea dacă acesta este îmbogățit cu vitamina D.

Suc de portocale

Sursa foto: arhiva Doctorul ZileiUn studiu a constatat că atât vitamina D2, cât și vitamina D3 sunt la fel de biodisponibile în sucul de portocale ca și luarea pastilelor de vitamina D, ceea ce înseamnă că organismul le poate absorbi în continuare.

4. Ficat de vită

Ficatul este un aliment bogat în vitamina D. Rețetele cu ficat sunt populare și nu necesită mult timp de preparare.

5. Ciuperci

Ciupercile sunt pline cu vitamina D2, iar o cană de ciuperci sălbatice poate echivala cu aproximativ 136 de unici de vitamina D.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel