Din cuprinsul articolului
Deși majoritatea oamenilor nu primesc suficientă vitamina D, uneori este posibil să existe şi un aport în exces al acestui nutrient esențial pentru sănătatea oaselor și a mușchilor.
Acest lucru se poate întâmpla dacă luați multe suplimente care conțin vitamina D, cum ar fi o multivitamină zilnică, precum și una pentru sănătatea oaselor, ceea ce poate fi periculos pentru sănătate, atrag atenţia specialiştii citaţi de Parade.
Jessica McAllister, dietetician la Dietitian Approved Nutrition, spune că vitamina D este sintetizată în primul rând în piele atunci când este expusă la lumina soarelui, dar se găsește și în unele surse de alimente, cum ar fi peștele gras, lactatele fortificate, sucul de portocale, cerealele și gălbenușul de ou.
Doza zilnică de vitamina D = 600 de UI
Nu puteți obține multă vitamina D de la soare (chiar și în cazurile în care aveți o arsură solară), deoarece organismul controlează cât de multă vitamina D este produsă ca răspuns la absorbția razelor solare.
”Consumul excesiv, în special din suplimente, poate duce la toxicitate. Cazurile rare, documentate, de toxicitate clinică, evidențiază necesitatea respectării recomandărilor de dozare adecvate”, spune McAllister.

Dar dacă vitamina D prescrisă nu este monitorizată în mod corespunzător, aceasta ar putea duce la toxicitate. Uneori, conținutul de vitamina D ar putea fi mult mai mare decât este declarat din cauza erorilor de producție, în special în produsele fără licență sau sub reglementate.
Persoanele cu tulburări de absorbție, precum boala celiacă, boala Crohn sau obezitatea, în care vitamina D s-ar putea acumula în grăsimi, pot avea răspunsuri imprevizibile la suplimente.
Semne şi simptome ale supradozajului
Deși toxicitatea vitaminei D este rară, se întâmplă totuși la unele persoane. De pildă, consumul a peste 2.000 de unități internaționale de vitamina D este considerat exagerat. Vitamina D în exces poate provoca hipercalcemie, o afecțiune caracterizată prin niveluri crescute de calciu în sânge.
Prea multă vitamina D poate avea un impact negativ asupra rinichilor, iar McAllister spune că poate provoca sete, urinare excesivă, deshidratare și, în cazuri severe, pietre la rinichi sau insuficiență renală.
Alte simptome includ slăbiciune musculară, dificultăți de mers, confuzie, letargie, ritmuri anormale ale inimii și dureri osoase cauzate de calcificarea țesuturilor moi, în urma acumulării de calciu în sânge.
5 tipuri de alimente care asigură un aport optim de vitamina D
1. Somon
Somonul de cresătorie conține 25% din conținutul de vitamina D recomandat zilnic.
2. Gălbenușurile de ou
Un nou studiu a arătat că un gălbenu de ou întreg conține 218 unități de vitamina D, Simpla preparare a unei fritate sau a unor ouă omletă dimineața îți pot oferi surse excelente de vitamina D.
3. Suc de portocale
În timp ce portocalele în sine sunt mai cunoscute pentru conținutul lor de vitamina C, sucul de portocale este adesea îmbogățit cu adaos de vitamina D. Verifică eticheta de pe sucul tău de portocale pentru a vedea dacă acesta este îmbogățit cu vitamina D.
Sursa foto: arhiva Doctorul ZileiUn studiu a constatat că atât vitamina D2, cât și vitamina D3 sunt la fel de biodisponibile în sucul de portocale ca și luarea pastilelor de vitamina D, ceea ce înseamnă că organismul le poate absorbi în continuare.
4. Ficat de vită
Ficatul este un aliment bogat în vitamina D. Rețetele cu ficat sunt populare și nu necesită mult timp de preparare.
5. Ciuperci
Ciupercile sunt pline cu vitamina D2, iar o cană de ciuperci sălbatice poate echivala cu aproximativ 136 de unici de vitamina D.