Sari la conținut

Îndulcitor care ar putea afecta grav sănătatea creierului, arată cele mai noi studii

creier
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
circulatia periferica

Eritritolul, un îndulcitor hipocaloric frecvent utilizat, ar putea afecta grav sănătatea creierului și a vaselor de sânge. Descoperirile vor fi prezentate în cadrul American Physiology Summit 2025, desfășurat la Baltimore, eveniment organizat de Societatea Americană de Fiziologie (APS).

Cele mai noi studii arată că celulele expuse la niveluri obișnuite de eritritol prezintă un grad crescut de stres oxidativ și o scădere a producției de oxid nitric, ceea ce poate afecta circulația sângelui, notează neuroscience.com.

Acest mecanism ar putea explica de ce s-au descoperit anterior corelații între consumul de eritritol și riscuri sporite de infarct sau accident vascular cerebral. Deși este promovat drept o alternativă mai sănătoasă la zahăr, specialiștii avertizează că este necesară o aprofundare a cercetărilor pentru a înțelege pe deplin impactul pe termen lung asupra sistemului vascular.

Declanșarea stresului oxidativ

  • Eritritolul determină creșterea stresului oxidativ în celulele vaselor de sânge din creier.

Scăderea oxidului nitric

  • Îndulcitorul reduce producția de oxid nitric, afectând dilatarea vaselor și circulația sângelui.

Alarmant pentru sănătate

  • Aceste rezultate susțin studiile anterioare care indicau o legătură între eritritol și riscul crescut de evenimente cardiovasculare.

Conform noilor date, eritritolul – adesea considerat o alternativă „sănătoasă” la zahăr – poate interfera cu funcția vasculară a creierului, prin scăderea producției de oxid nitric, o substanță esențială pentru sănătatea vaselor de sânge.

Creștere semnificativă a stresului oxidativ

risc de infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Eritritolul, prezent în numeroase produse fără zahăr – de la băuturi energizante la batoane proteice –, este apreciat pentru că are un impact minim asupra nivelului glicemiei și insulinei. Totuși, studii anterioare au asociat consumul său cu un risc crescut de accidente vasculare cerebrale și infarct miocardic.

În cercetarea actuală, oamenii de știință au tratat celule endoteliale prelevate din vasele mici de sânge ale creierului cu eritritol. Expunerea la o cantitate echivalentă cu cea dintr-o singură băutură a dus la o creștere semnificativă a stresului oxidativ celular și la o diminuare a producției de oxid nitric – fenomen care poate afecta dilatarea normală a vaselor de sânge și, implicit, circulația.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel