Ingredientul periculos din viața de zi cu zi care crește riscul de demență

Consumul excesiv de sare, un ingredient zilnic prezent în alimentație, a fost asociat cu un risc crescut de demență, relevă un nou studiu publicat în British Journal of Pharmacology.

În timp ce excesul de sare a fost legat anterior de bolile cardiovasculare datorită efectului său asupra tensiunii arteriale, această cercetare face lumină asupra impactului său asupra dezvoltării demenței.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum maxim de sare de aproximativ 5 grame pe zi, dar se estimează că majoritatea oamenilor din lume consumă între 9 și 12 grame pe zi, depășind cu mult această cantitate.

Consumul excesiv de sodiu, principala componentă a sării, este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.

Mecanismul prin care sarea contribuie la apariția bolilor de inimă este în primul rând prin efectul său asupra tensiunii arteriale, care o crește și devine un factor de risc pentru afecțiuni precum infarctul și accidentul vascular cerebral.

Ingredientul periculos din viața de zi cu zi care crește riscul de demență

Cu toate acestea, acest nou studiu a explorat mai departe și a găsit o legătură între excesul de sodiu și un risc crescut de demență.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au efectuat experimente pe șoareci, cărora li s-a administrat apă sărată timp de 12 săptămâni. În acest timp, ei au monitorizat diverse aspecte, inclusiv tensiunea arterială, funcția cognitivă și emoțională și fosforilarea proteinei TAU, un proces patologic asociat cu acumularea de forme defectuoase ale acestei proteine în țesutul cerebral, scrie Health.

Rezultatele au arătat că șoarecii care au consumat apă sărată au prezentat o creștere a tensiunii arteriale și a fosforilării proteinei TAU în creier.

În plus, s-a constatat că nivelurile reduse ale anumitor proteine, cum ar fi CaMKI și PSD95, care au fost asociate cu demența, au fost restabilite atunci când au fost tratate cu medicamentul antihipertensiv Iosartan.

Deși nu este prima dată când hipertensiunea arterială a fost asociată cu demența, acest studiu oferă noi descoperiri, demonstrând în mod specific impactul consumului excesiv de sare asupra creierului.

Deși este important de remarcat faptul că aceste rezultate au fost obținute pe modele animale și nu au încă un statut clinic, ele sugerează că unele dintre daunele cauzate de hipertensiune pot fi inversate prin utilizarea medicamentelor antihipertensive.

Demența este o problemă globală de sănătate care afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar găsirea unor modalități de a preveni sau de a întârzia evoluția acesteia este de o importanță vitală.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin legătura dintre consumul excesiv de sare și demență, acest studiu ne îndeamnă să luăm în considerare importanța unei diete echilibrate și a reducerii sodiului în alimentația noastră zilnică.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

22 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

52 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică