Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă sare?

sare in exces
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cele mai toxice cinci alimente

De la mesele pe care le comandăm la restaurante până la produsele de bază din cămară și alimentele ambalate pe care le cumpărăm din magazin, există multă sare în dieta noastră.

Este acolo dintr-un motiv evident, desigur. Sarea ajută la oferirea de aromă alimentelor fade, precum și la scoaterea în evidență a altor arome care pot fi mascate, cum ar fi dulceața, acrișiunea și umami-ul mereu evaziv. Este, de asemenea, un conservant excelent pentru că este ieftin, non-toxic și are un gust bun.

Dar sarea nu îți afectează doar papilele gustative.

„Sodiul găsit în sare este un electrolit important necesar pentru contracțiile musculare, impulsurile nervoase și echilibrarea hidratării în organism”, spune Amanda Meadows, dietetician clinic la Houston Methodist. „Acest lucru face din sodiu un mineral esențial, dar corpul tău are nevoie doar de atât de mult din el. Mulți oameni mănâncă mai multă sare decât are nevoie organismul și, în timp, există consecințe în acest sens”.

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă sare?

Suntem cel mai familiarizați cu felul în care alimentele sărate ne fac să ne simțim în orele după ce le-am mâncat.

Simptomele imediate ale consumului de prea multă sare includ:

Aceste simptome nu sunt deosebit de debilitante în acest moment. În plus, deoarece rinichii contribuie întotdeauna la echilibrarea cantității de sodiu din corpul tău, efectele nu durează mult.

Dar ce se întâmplă în corpul tău când îți copleșești rinichii cu sare nu este bine.

„Dacă rinichii tăi nu pot elimina sarea pe care o consumi din dieta ta, sodiul începe să se acumuleze în corpul tău”, explică Meadows. „Și când ții mai mult sodiu, corpul tău încearcă să-l dilueze cu apă – crescând volumul de sânge și determinându-te să rețină lichid.”

Prin urmare, setea excesivă, balonarea și tensiunea arterială cresc.

Și dacă consumați frecvent sare în exces, acest proces vă tensionează inima, vasele de sânge și rinichii.

„Pe măsură ce volumul de sânge crește, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în tot corpul”, explică Meadows. „Acest lucru crește apoi presiunea în arterele tale. Mai mult, atunci când inima pompează mai greu, ea pune presiune asupra vaselor din fiecare organ, inclusiv rinichii”.

Acesta este motivul pentru care, în timp, consumul de prea multă sare are consecințe pe termen lung asupra sănătății, inclusiv:

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel