Și totuși, unora nu le place apa! Se pot HIDRATA doar cu ceai, cafea și suc?

Sunt oameni care consumă alte băuturi pentru hidratare, pentru că apa… nu le place. Dar cât de sănătos este acest lucru? Oamenii de știință au răspuns la această întrebare.

Există celebrități care nu-și ascund dragostea pentru apă, cum ar fi Jennifer Aniston și Gwyneth Paltrow, care au mărturisit că beau până la trei litri pe zi. Pe de altă parte, actrița Florence Pugh a precizat recent că apa i se pare „foarte plictisitoare”, deoarece, pe lângă lipsa de gust, „te tot trimite la toaletă”, numind-o o pierdere de timp.

Medicul Chris Ritchison a declarat pentru The Guardian că idealul pentru fiecare persoană este să bea între șase și opt pahare de apă pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ doi litri.

„Deși aceasta este o indicație generală, există cercetări și dovezi privind cantitatea optimă de apă care trebuie să fie consumată”, spune el. „Oamenii au niveluri diferite de sensibilitate la deshidratare, așa că poate varia de la o persoană la alta.”

Problemele cauzate de lipsa de apă

Potrivit medicului: infecții urinare, dureri de cap (combinate cu oboseală sau confuzie), urină închisă la culoare, piele uscată, probleme intestinale. De asemenea, poate provoca tensiune arterială scăzută sau hipotensiune, care poate cauza amețeli bruște sau leșin dacă persoana se află în picioare.

Între timp, consumul mai mare de apă poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum migrenele, durerile de cap frecvente și pietrele la rinichi.

Nu doar apa este cea care hidratează

Deși apa rămâne cea mai sănătoasă sursă de hidratare, Chris Ritchison confirmă faptul că orice băutură nealcoolică poate face treaba. De fapt, atunci când, în 2016, cercetătorii de la Universitatea din Stirling au monitorizat nivelul de hidratare al studenților timp de patru ore după ce au băut diferite lichide, au descoperit că un litru de cafea instant – sau chiar bere – era la fel de hidratant ca aceeași cantitate de apă.

Cu toate acestea, există un motiv pentru care nu este sănătos să bei în mod regulat alte lichide în loc de apă.

„Ceaiul și cafeaua sunt diuretice, ceea ce înseamnă că te fac să mergi mai des la baie” , spune Ritchison. „Băuturile carbogazoase, băuturile carbogazoase și sucurile vă vor hidrata, de asemenea, dar îi descurajăm pe oameni să bea mult din acestea din cauza conținutului ridicat de zahăr, care poate duce la alte probleme de sănătate pe termen lung”, explică medicul

Cofeina din ceai și cafea poate provoca alte efecte secundare, potrivit lui Nishta Patel, medic de medicină funcțională și nutriționist clinic. Printre acestea se numără creșterea ritmului cardiac și a pulsului, anxietate, neliniște, insomnie, probleme digestive, cum ar fi greața și diareea, tulburări de somn, tensiune arterială ridicată și chiar dependență de cofeină.

„Este recomandat să ne limităm consumul de cofeină la aproximativ 400 mg pe zi, ceea ce echivalează cu aproximativ patru-cinci cești de cafea sau opt-zece cești de ceai”, spune el.Sucurile proaspete conțin mai multe substanțe nutritive decât băuturile carbogazoase, dar Nistha Patel avertizează că este totuși ușor să depășești doza zilnică recomandată de zahăr.

Cum poate fi apa să nu fie plictisitoare?

Nutriționistul Thalia Pellegrini spune că o soluție este să pui fructe sau castraveți în ulciorul cu apă înainte de a o pune la rece. „Asta adaugă destul de multă savoare pentru unii oameni”, spune el.

„Puteți încerca, de asemenea, ceaiuri din plante și sucuri proaspete diluate. Dacă chiar nu suportați gustul apei, încercați să adăugați dovleac. Are mult zahăr, dar este mai bun pentru tine decât să te deshidratezi.”

De asemenea, o dietă vegetariană este de ajutor, deoarece persoanele se hidratează suplimentar din fructe și legume.

„Unele ingrediente, cum ar fi țelina, salata, roșiile și pepenele galben sunt alcătuite din peste 90% apă ,” spune el.

„Puteți încerca, de asemenea, să mâncați multe piersici, ananas, portocale și pere.”

Sandu subliniază că apa este esențială pentru sănătatea umană.„Ea reprezintă peste două treimi din corpul uman sănătos. Ea lubrifiază articulațiile și ochii, ajută la digestie, elimină deșeurile și toxinele și menține pielea sănătoasă.”

Fenomenul de suprahidratare

„Aceasta poate duce la o afecțiune numită hiponatremie, ceea ce înseamnă că nivelul de sare este prea diluat. Acest lucru poate provoca dureri de cap, amețeli și, în cazuri extreme, pierderea cunoștinței. Dacă aveți de gând să vă măriți aportul de apă, vă recomand să o faceți treptat și să beți puțin și des pe parcursul zilei.”

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

18 minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

47 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra