Categories: Ştiri sănătate

Întrebările pe care le ridică mutația britanică a coronavirusului. Cât este de contagios și cum ne afectează?

Întrebările pe care le ridică mutația britanică a coronavirusului. O nouă variantă a coronavirusului despre care se crede că se răspândește mai ușor a forțat Marea Britanie într-un alt blocaj și a fost detectată în cel puțin 33 de țări, inclusiv în Statele Unite. Multe dintre cazurile din SUA nu au istoric de călătorie cunoscut – ceea ce înseamnă că tulpina se răspândește în comunități.

Mutația, cunoscută sub numele de B.1.1.7, nu este de așteptat să fie rezistentă la vaccinurile lansate în decembrie, deși oamenii de știință se întrec pentru a afla mai multe despre mutație – și unde s-a răspândit deja.

Mai jos este un manual pentru ramificațiile de sănătate publică și politice ale dezvoltării în cauză.

Un studiu sugerează că tulpina din Marea Britanie se răspândește rapid în S.U.A.

După primele cazuri de B.1.1.7. au fost identificate pentru prima dată în Statele Unite la sfârșitul lunii decembrie, fostul comisar al FDA, Scott Gottlieb, a avertizat pe 3 ianuarie că noua tulpină ar putea reprezenta majoritatea cazurilor noi din SUA până în martie.

Potrivit unui studiu din The BMJ publicat pe 7 februarie, SUA ar putea fi deja găzduirea răspândirii rapide a tulpinii din Marea Britanie. După analizarea a aproximativ 500.000 de teste COVID-19, cercetătorii au stabilit că varianta reprezintă deja 1 la sută sau 2 la sută din cazurile noi – ceea ce echivalează cu 1.000 sau mai multe persoane care prind noua tulpină în fiecare zi.

În mod tulburător, studiul sugerează că mutația britanică își dublează numărul de infecții confirmate la fiecare 10 zile. Studiul a confirmat, de asemenea, previziuni anterioare că până în martie, B.1.1.7. va fi tulpina dominantă.

Pentru a combate răspândirea mutației britanice – care are o rată de transmisie cu 30% până la 40% mai mare decât cea a tulpinii COVID dominante – virologul și coautorul studiului, Kristian Anderson, a declarat pentru New York Times că „ce trebuie să facem acum este să vaccinăm cât mulți oameni putem cât mai repede.”

Cu ce este diferită această mutație britanică de forma inițială a coronavirusului?

Mutația găsită în Marea Britanie, cunoscută și sub numele de „VUI – 202012/01”, a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii septembrie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Mutațiile sale au apărut asupra materialului genetic care controlează proteina spike, care permite COVID și altor viruși similari să pătrundă în celulele gazdă, provocând infecție.

Potrivit consilierului științific șef al Regatului Unit, Patrick Vallance, există 23 de modificări ale materialului genetic al virusului, un număr neobișnuit de mare care pare să-l ajute să se răspândească mai repede.

Oficialii britanici au estimat acum că tulpina este cu până la 70 la sută mai transmisibilă – un număr care se bazează pe modelare, dar nu este încă confirmat în experimentele de laborator.

Un studiu ulterior, publicat pe 23 decembrie, a sugerat un număr mai mic, dar totuși periculos: mutația britanică este cu 56% mai contagioasă.

Cu toate acestea, alți oameni de știință au exprimat scepticismul că mutația înseamnă în mod necesar că este mai transmisibilă, indicând alte explicații potențiale, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială.

Marea Britanie s-a confruntat cu un val devastator al Covid-19 după ce B.1.1.7 a devenit tulpina dominantă din ţară. Varianta a fost depistată şi în mai multe ţări europene, între care Portugalia şi Irlanda.

„B.1.1.7 este mult mai contagioasă – deci poate copleşi rapid o ţară”, a scris pe Twitter Ashish Jha, decanul şcolii de sănătate publică al Universităţii Brown, ca răspuns la studiu.

Dacă Irlanda a reuşit relativ să stopeze epidemia de coronavirus la finalul lui 2020, varianta B.1.1.7 a provocat în ianuarie un val exponenţial după care se recuperează în prezent.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de pandemie ca număr de morţi, cu mai mult de 460.000 de decese la 27 de milioane de cazuri recenzate, potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins.

Dar ultimul vârf observat în ţară datează din 8 ianuarie, iar numărul de cazuri a scăzut de atunci.

Mutația britanică ar putea totuşi să provoace un nou val şi răspândirea ei este mai rapidă în Florida, potrivit studiului.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

7 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

8 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

9 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

9 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

10 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

10 ore ago

Citeste si: