Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat că TVA pentru medicamente va rămâne la un nivel redus. Totodată, el a precizat că personalul administrativ din spitale va avea o diminuare moderată a sporului pentru condiții vătămătoare.
Rogobete a declarat la Digi 24 că există două tipuri de medicamente: cele care se dau pe rețetă și cele care se pot cumpăra fără rețetă (OTC-uri). Pentru ambele categorii, TVA-ul nu va crește până la nivelul maxim, așa cum se întâmplă în alte domenii.
Ministrul Sănătății a spus că acest lucru este prevăzut în programul de guvernare și că nu se știe încă exact cât va fi TVA. E posibil să rămână la 9% sau să crească puțin, cu 1-2 procente. Totuși, el a subliniat că medicamentele vor continua să aibă cel mai mic TVA.

Oficialul român a recunoscut că nu are date exacte întrucât Ministerul Finanțelor stabilește aceste procente și calendarul aplicării lor, susținând că discuțiile sunt încă în curs.
Totuși, el a reiterat că obiectivul principal este să păstreze accesibilitatea medicamentelor esențiale, în timp ce impactul asupra prețurilor pentru pacienți va fi unul limitat.
Piaţa farmaceutică din România, în expansiune
Piața farmaceutică din România a înregistrat o creștere solidă în primul trimestru din 2025, atingând o valoare de 9,2 miliarde de lei, cu 13,6% mai mult față de aceeași perioadă din 2024, potrivit datelor Cegedim.
Avansul a fost generat în principal de majorarea prețurilor și de creșterea cererii pentru tratamente inovatoare, în special în spitale (+17,7%), remarcă forbes.ro.
Volumul total al medicamentelor eliberate a fost de 185,5 milioane de cutii, în creștere cu 3%. Canalul de retail a avansat cu 3,1%, în timp ce segmentul spitalicesc s-a menținut relativ constant (-0,3%). Creșteri semnificative s-au înregistrat la medicamentele pe bază de rețetă (Rx) și la produsele fără prescripție (OTC), cu +3,2% și, respectiv, +2,9% în volum.
Pe segmentul valoric, cele mai mari contribuții la creștere au venit din contractele cost-volum și cost-volum-rezultat, care au crescut cu 24%, respectiv 21,3%. Medicamentele fără contract au înregistrat, de asemenea, un avans solid de 10,8%.
În topul corporațiilor, Sun Pharma (inclusiv Terapia) s-a menținut lider în volum, cu un consum de 18,6 mil. unități, fiind urmată de Zentiva (inclusiv Labormed și Alvogen) cu 16,1 mil. unități și de Servier (inclusiv Egis) cu 10,9 mil. unități.
AstraZeneca a dominat piața în valoare, cu vânzări de 488,4 mil. lei, fiind urmată de SunPharma (inclusiv Terapia) cu 422,6 mil. lei și de Zentiva (inclusiv Labormed și Alvogen) cu 386,0 mil. Printre segmentele terapeutice cu cele mai mari creșteri se numără antineoplazicele și imunomodulatoarele (+22,6%) și medicamentele pentru sistemul musculo-scheletic (+15,1%).