Categories: Expertul zilei

Legătura dintre sănătatea inimii și consumul de cafea: Poate atinge niveluri periculoase

Legătura dintre sănătatea inimii și consumul de cafea: Poate atinge niveluri periculoase. Substanțele chimice care apar în mod natural în cafea au avut o legătură cu niveluri mai ridicate de colesterol în sânge.  Un factor de risc pentru probleme de inimă, inclusiv accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, experții au demonstrat cum consumul de cafea este bun pentru sănătatea inimii și longevitate. Dar care este legătură dintre sănătatea inimii și consumul de cafea?

Legătura dintre consumul constant al cafelei  și nivelul ridicat al colesterolului din sânge

În noul studiu, o echipă de cadre universitare din Norvegia a examinat informații de la peste 21.000 de persoane cu vârsta de peste 40 de ani care locuiesc în Tromso, Norvegia. Consumul de cafea espresso a fost legat „în mod semnificativ” de un nivel mai ridicat al colesterolului din sânge, au spus cercetătorii.

Trei până la cinci espresso-uri pe zi a fost punctul în care nivelul colesterolului a crescut, comparativ cu zero espresso-uri pe zi.

Efectul a fost mai puternic la bărbați decât la femei, conform descoperirilor publicate în revista Open Heart. Cu toate acestea, doar femeile care au sorbit din șase sau mai multe căni de cafea filtrată au avut niveluri mai mari de colesterol în sânge.

Bărbații și femeile care au consumat șase sau mai multe cești de cafea în cafetieră – cunoscută și sub denumirea de cafea fiartă/cu piston – au avut niveluri crescute în comparație cu cei care nu au consumat. Nu pare să existe niciun risc asociat cu cafeaua instant.

Consecințe considerabile asupra sănătății

„Cafeaua este cel mai des consumat stimulent central la nivel mondial. Din cauza consumului mare de cafea, chiar și efectele mici asupra sănătății pot avea consecințe considerabile asupra sănătății. Cunoștințele sporite despre asocierea cafelei espresso cu colesterolul seric vor îmbunătăți recomandările privind consumul de cafea.”, spun oamenii de știință.

Experții care nu au fost implicați în studiu au fost precauți cu privire la concluziile acestuia. Ei au spus că poate nu cafeaua amenință sănătatea inimii oamenilor, ci zaharurile și laptele pe care le pun în ea. Și este imposibil de știut dacă potențialele daune sunt cauzate de cafea sau de alte obiceiuri care sunt mai comune în rândul băutorilor de cafea.

Substanța grasă care este transportată în sânge

Colesterolul este substanța grasă care este transportată în sânge de proteine, iar nivelurile ridicate se pot acumula în pereții arterelor și pot reduce fluxul de sânge către inimă. Acesta poate atinge niveluri periculoase ca răspuns la obezitate, o dietă proastă, lipsa exercițiilor fizice, fumatul și consumul de alcool.

June Davison, asistent medical principal la British Heart Foundation, a explicat de ce trebuie redusă cantitatea de cofeină.

„Dacă sunteți sensibil la cofeină sau aveți palpitații ale inimii, cel mai bine este să reduceți cantitatea pe care o beți.”

Un studiu realizat anul trecu a arătat că 0,5 până la trei căni de cafea pe zi au fost asociate cu un risc mai mic de accident vascular cerebral cu 21% și cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă cu 17%.

Riscul de deces cardiac a scăzut

Acesta a susținut concluziile unei analize din 2017, care a arătat că persoanele care consumau trei căni pe zi aveau 17% mai puține șanse de a muri devreme.

Riscul de deces cardiac a scăzut cu o cincime, boala Alzheimer cu un sfert și bolile hepatice cu mai mult de o treime, potrivit The Sun.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

20 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

50 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică