Sari la conținut

Legătura dintre sănătatea inimii și consumul de cafea: Poate atinge niveluri periculoase

o viață sănătoasă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Romanii prefera cafeaua neagra

Legătura dintre sănătatea inimii și consumul de cafea: Poate atinge niveluri periculoase. Substanțele chimice care apar în mod natural în cafea au avut o legătură cu niveluri mai ridicate de colesterol în sânge.  Un factor de risc pentru probleme de inimă, inclusiv accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, experții au demonstrat cum consumul de cafea este bun pentru sănătatea inimii și longevitate. Dar care este legătură dintre sănătatea inimii și consumul de cafea?

Legătura dintre consumul constant al cafelei  și nivelul ridicat al colesterolului din sânge

În noul studiu, o echipă de cadre universitare din Norvegia a examinat informații de la peste 21.000 de persoane cu vârsta de peste 40 de ani care locuiesc în Tromso, Norvegia. Consumul de cafea espresso a fost legat „în mod semnificativ” de un nivel mai ridicat al colesterolului din sânge, au spus cercetătorii.

Trei până la cinci espresso-uri pe zi a fost punctul în care nivelul colesterolului a crescut, comparativ cu zero espresso-uri pe zi.

Efectul a fost mai puternic la bărbați decât la femei, conform descoperirilor publicate în revista Open Heart. Cu toate acestea, doar femeile care au sorbit din șase sau mai multe căni de cafea filtrată au avut niveluri mai mari de colesterol în sânge.

Bărbații și femeile care au consumat șase sau mai multe cești de cafea în cafetieră – cunoscută și sub denumirea de cafea fiartă/cu piston – au avut niveluri crescute în comparație cu cei care nu au consumat. Nu pare să existe niciun risc asociat cu cafeaua instant.

Consecințe considerabile asupra sănătății

„Cafeaua este cel mai des consumat stimulent central la nivel mondial. Din cauza consumului mare de cafea, chiar și efectele mici asupra sănătății pot avea consecințe considerabile asupra sănătății. Cunoștințele sporite despre asocierea cafelei espresso cu colesterolul seric vor îmbunătăți recomandările privind consumul de cafea.”, spun oamenii de știință.

Experții care nu au fost implicați în studiu au fost precauți cu privire la concluziile acestuia. Ei au spus că poate nu cafeaua amenință sănătatea inimii oamenilor, ci zaharurile și laptele pe care le pun în ea. Și este imposibil de știut dacă potențialele daune sunt cauzate de cafea sau de alte obiceiuri care sunt mai comune în rândul băutorilor de cafea.

Substanța grasă care este transportată în sânge

Colesterolul este substanța grasă care este transportată în sânge de proteine, iar nivelurile ridicate se pot acumula în pereții arterelor și pot reduce fluxul de sânge către inimă. Acesta poate atinge niveluri periculoase ca răspuns la obezitate, o dietă proastă, lipsa exercițiilor fizice, fumatul și consumul de alcool.

June Davison, asistent medical principal la British Heart Foundation, a explicat de ce trebuie redusă cantitatea de cofeină.

„Dacă sunteți sensibil la cofeină sau aveți palpitații ale inimii, cel mai bine este să reduceți cantitatea pe care o beți.”

Un studiu realizat anul trecu a arătat că 0,5 până la trei căni de cafea pe zi au fost asociate cu un risc mai mic de accident vascular cerebral cu 21% și cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă cu 17%.

Riscul de deces cardiac a scăzut

Acesta a susținut concluziile unei analize din 2017, care a arătat că persoanele care consumau trei căni pe zi aveau 17% mai puține șanse de a muri devreme.

Riscul de deces cardiac a scăzut cu o cincime, boala Alzheimer cu un sfert și bolile hepatice cu mai mult de o treime, potrivit The Sun.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel