Categories: Expertul zilei

Legătura surprinzătoare cu COVID-19. Atenție la aragazele cu gaz. Poluarea emisă îmbolnăvește copiii de astm

Legătura surprinzătoare cu COVID-19. Atenție la aragazele cu gaz. Poluarea emisă îmbolnăvește copiii de astm și crește riscul de deces la persoanele infectate cu Covid-19.

T. Stephen Jones este medic și epidemiolog la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Acesta și-a petrecut cariera luptând cu amenințări majore la adresa sănătății publice în SUA dar și la nivel global. De la variolă la HIV și hepatită virală.

Abia după ce s-a pensionat, însă, Jones a aflat despre riscul de sănătate pe scară largă, dar neglijat, în propria sa casă din Florența, Massachusetts și în majoritatea gospodăriilor din SUA. Este vorba de poluarea emisă de aparatele cu gaze naturale.

T. Stephen Jones arată că poluarea emisă de banalele aragaze îmbolnăvește copiii de astm. De asemena, crește riscul de deces la persoanele infectate cu Covid-19.

Mulți americani ar putea crede că bolile legate de gătitul și încălzirea interioară este o problemă limitată la bucătăriile pline de fum din lumea în curs de dezvoltare. Dar aragazele și cuptoarele cu gaz natural pot produce o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Este vorba de poluanți precum particule în suspensie (PM), dioxid de azot (NO2), monoxid de carbon (CO) și formaldehidă.

Legătura surprinzătoare dintre utilizarea aragazelor și problemele respiratorii

În ultimele patru decenii, cercetătorii au acumulat un număr mare de dovezi științifice. Acestea leagă utilizarea aparatelor cu gaz, în special pentru gătit, cu un risc mai mare pentru o serie de probleme respiratorii și boli.

Jones a tras un semnal de alarmă, bazându-se pe lecțiile din lunga sa carieră în epidemiologia sănătății publice și în prevenirea bolilor.

„Nu există nicio îndoială că aceasta a fost o problemă neglijată. Primul pas este să informăm oamenii care sunt riscurile. Mai ales atunci când pot fi riscuri substanțiale care pun viața în pericol și care pot ucide copiii”, a spus Jones, conform qz.com.

Risc de astm mai mare pentru copiii din casele cu aragaz

Unul dintre cele mai clare semnale care apar în literatura științifică este legătura dintre gătitul cu gaze și astmul copilăriei. Este o boală suferită de persoanele de culoare și grupurile cu venituri mai mici în proporție mult mai mare decât restul populației.

O meta-analiză din 2013 a 41 de studii a constatat că copiii care locuiesc în case cu sobe cu gaz au un risc cu 42% mai mare de a suferi simptome de astm. Și, pe parcursul vieții, au o creștere cu 24% a riscului de a fi diagnosticați cu astm.

Acest studiu a confirmat, la rândul său, ceea ce a constatat o meta-analiză din 1992. Copiii expuși la niveluri mai ridicate de NO2 din interior  au avut un risc crescut de boli respiratorii. Creșterea de NO2 este comparabilă cu creșterea rezultată din expunerea la o sobă cu gaz.

Mai recent, un studiu din 2018 realizat de Universitatea din Queensland a constatat că în Australia, unde 38% din gospodării se bazează pe sobe cu gaz pentru gătit, mai mult de 12% din povara totală a astmului în copilărie era atribuită utilizării lor.

Legătura surprinzătoare cu COVID-19. Expunerea pe termen lung la NO2, corelată cu un risc mai mare de deces din cauza Covid-19

Între timp, noi descoperiri îngrijorătoare sugerează că expunerea la NO2 – principalul poluant care al aparatelor cu gaz – ar putea agrava pericolele Covid-19 în comunitățile care prezintă deja un risc mai mare de infectare și de moarte din cauza acestei boli.

Un studiu recent al Universității Emory a examinat datele mortalității Covid-19 în mai mult de 3.000 de regiuni din SUA. S-a constatat că expunerea pe termen lung la NO2 a fost corelată cu un risc mai mare de deces din cauza Covid-19. De asemenea, NO2 părea a fi mai periculos decât particulele în suspensie.

Oameni de știință și experți în sănătate publică spun că arderea gazelor este amenințare pentru sănătate care se ascunde la vedere de zeci de ani. Aceștia insistă acum asupra faptului că o supraveghere mai bună și mai strictă a arderii gazelor în interior nu mai poate fi ignorată.

„Este fundamental și imperativ. Ar trebui să ne urcăm pe acoperișuri și să strigăm despre asta”, spune Jones.

Dovezile cumulative au fost suficiente pentru ca venerabilul New England Journal of Medicine să publice un editorial în ianuarie. S-a recomandat ca „aparatele noi pe gaz să fie scoase de pe piață”.

Aparatele cu gaz pot produce niveluri de poluare a aerului în interiorul caselor care ar fi ilegale în aer liber în SUA. În ciuda unor astfel de apeluri și dovezi, calitatea aerului interior rămâne în totalitate nereglementată în SUA. Ba chiar, aparatele pe gaz își păstrează în mare măsură reputația fabricată în industrie ca fiind „curate”.

Recent Posts

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

10 minute ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

39 de minute ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

o oră ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

2 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

2 ore ago

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra