Sari la conținut

Legumă FALSIFICATĂ! Ce trebuie să știi neapărat înainte să o cumperi

leguma
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Leguma falsificata

Legumă FALSIFICATĂ! Pe micile insule Sant’Erasmo și Le Vignole, legumicultorii cultivă o legumă rară și valoroasă – anghinara violet. Remarcându-se prin culoarea sa intensă și gustul său unic, această legumă fină a devenit un simbol al tradiției gastronomice venețiene.

Delicatesa din laguna venețiană falsificată

anghinara
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Cu o aromă care combină amăreala inițială cu o dulceață subtilă, anghinara violet este extrem de apreciată de cunoscători și a câștigat un loc de cinste pe mesele gourmet din întreaga lume. Însă, pe măsură ce cererea pentru acest produs rar crește, a apărut o problemă – falsificarea, potrivit bbc.co.uk.

 

Anghinara violet din Sant’Erasmo

Anghinara violet este acum ținta imitațiilor provenite din alte regiuni italiene, precum Toscana, Sardinia și Sicilia. Deși aceste zone produc și ele soiuri de anghinare violet, autentica legumă din laguna venețiană are o aromă inconfundabilă, iar cultivatorii locali s-au văzut nevoiți să implementeze certificate de autenticitate pentru a proteja acest patrimoniu culinar.

Pentru a marca importanța acestei legume și a sprijini cultivatorii locali, insula Sant’Erasmo găzduiește anual un festival dedicat anghinarelor violet, care atrage vizitatori din întreaga lume. Festivalul, ce are loc în a doua duminică din mai, oferă ocazia de a degusta preparate tradiționale, de a bea băuturi din anghinare și de a cumpăra direct de la fermieri.

În fața acestei probleme, iubitorii de gastronomie sunt încurajați să achiziționeze anghinara violet doar de la surse certificate, pentru a se asigura că gustă autenticitatea acestei delicatese venețiene.

Beneficii anghinare

  • Conține puține grăsimi. Anghinarea are un conținut scăzut de grăsimi, dar este bogată în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Mai are în compoziție folați și vitaminele C și K, dar și minerale, cum ar fi magneziu, fosfor, potasiu și fier. O anghinare de mărime medie conține aproape 7 grame de fibre, ceea ce reprezintă 23-28% din doza zilnică recomandată. Mai mult, conține doar 60 de calorii și aproximativ 4 grame de proteine – peste medie pentru un aliment vegetal.
  • Poate scădea colesterolul LDL „rău” și poate crește colesterolul HDL „bun”. Extractul de frunze de anghinare poate avea un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol. O analiză mai veche a constatat că suplimentarea zilnică cu extract de frunze de anghinare timp de 5-13 săptămâni a dus la o reducere a colesterolului LDL total și „rău”. În plus, consumul regulat de extract de anghinare poate crește colesterolul „bun” HDL la adulții cu colesterol ridicat.
  • Previne bolile cronice netransmisibile. Radicalii liberi și capacitatea lor de a induce stresul oxidativ joacă un rol important în patogeneza bolilor cronice netransmisibile. În căutarea unor substanțe care susțin apărarea antioxidantă naturală, oamenii de știință au acordat o atenție deosebită metaboliților secundari derivați din plante cu efecte dietetice sau terapeutice recunoscute.

Una dintre sursele naturale importante de antioxidanți este anghinarea, potrivit oamenilor de știință. În ceea ce privește nutrienții și substanțele bioactive, cele mai mari concentrații se înregistrează în frunzele sale, care sunt utilizate în principal pentru producerea extractelor. Extractele de anghinare pot fi adăugate în alimente, în principal carne, atât pentru a aroma preparatele culinare, cât și pentru a proteja alimentele de oxidarea lipidelor și proteinelor.

Mai mult, potrivit unui studiu recent, extractul de anghinare este o sursă valoroasă de minerale și antioxidanți care ar putea avea aplicații în prevenirea bolilor cronice netransmisibile cauzate de daune oxidative 1.

  • Are proprietăți care protejează ficatul

Specialiștii spun că frunzele de anghinare au proprietăți hepatoprotectoare și totodată acestea stimulează funcția hepatică. În plus, au și o acțiune care determină creșterea debitului de bilă pe care o secretă organismul.

De exemplu, un studiu efectuat pe 90 de persoane cu boală hepatică grasă non-alcoolică a arătat că consumul zilnic de 600 mg de extract de anghinare timp de două luni a dus la îmbunătățirea funcției hepatice 2.

Într-un alt studiu pe adulți obezi cu boală hepatică grasă non-alcoolică, administrarea zilnică a extractului de anghinare timp de două luni a dus la reducerea inflamației hepatice și la mai puține depuneri de grăsime decât neconsumarea extractului de anghinare.

Oamenii de știință cred că anumiți antioxidanți găsiți în anghinare – cinarina și silimarina – sunt parțial responsabili pentru aceste benefici. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul extractului de anghinare în tratarea bolilor hepatice.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel