Din cuprinsul articolului
Neurochirurgul Leon Dănăilă a revelat, într-un interviu, desertul benefic pentru creier, care ajută la menținerea tinereții mentale și la prevenirea declinului cognitiv. Acesta trebuie consumat însă cu moderație.
Desertul recomandat de Leon Dănăilă este simplu și accesibil, fiind vorba despre ciocolata neagră. Potrivit CSID, aceasta nu este bogată în zahăr și poate fi un aliat al sănătății creierului.
Acest desert preferat de mulți dintre noi conține flavonoide, antioxidanți puternici care combat stresul oxidativ și susțin circulația cerebrală.
Cunoscutul medic Leon Dănăilă recomanda ca zilnic să fie consumate 20 și 30 de grame de ciocolată neagră. Conținutul de cacao trebuie să fie cât mai ridicat, de preferat peste 70%. Este bine ca desertul să fie consumat ca atare și nu sub forma unor produce ca batoane sau diverse creme.
Ciocolata neagră stimulează circulația sângelui în creier, îmbunătățește memoria, vigilența și poate chiar influența pozitiv starea de spirit, datorită conținutului de teobromină și feniletilamină.
Cantitatea recomandată de cunoscutul neurochirurg este suficientă pentru a aduce beneficii cognitive fără să încarce organismul cu zaharuri sau grăsimi inutile.
Alte beneficii ale ciocolatei cu peste 70% cacao

Pe lângă faptul că îmbunătățirea fluxului sanguin către creier, ciocolata neagră reduce și riscul bolilor cardiovasculare. Acești compuși ajută la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea circulației sanguine.
Mai mult, îmbunătățește starea de spirit. Ciocolata neagră stimulează producția de endorfine și serotonină, neurotransmițători care contribuie la o stare de bine și la reducerea stresului.
Antioxidant puternic
Cacaoa este un puternic antioxidant, ajutând la combaterea radicalilor liberi din organism și protejând celulele de daunele oxidative. Acest lucru poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii și poate reduce riscul unor boli cronice.
Îmbunătățește sensibilitatea la insulină
Consumul de ciocolată neagră a fost asociat, potrivit celor mai recente studii, cu o îmbunătățire a sensibilității la insulină. Așadar, poate fi benefic în prevenirea diabetului de tip 2.
Pentru cei ce vor să slăbească și au poftă de ceva dulce, acest desert recomandat de prof. Leon Dănăilă, poate ajuta la controlul apetitului. Are un indice glicemic mai scăzut comparativ cu alte tipuri de dulciuri. Conținutul de fibre dă senzația de sațietate.
Flavonoidele din ciocolata neagră protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor UV și pot contribui la îmbunătățirea hidratării și elasticității pielii.