Sari la conținut

Locul din România de care turiștii străini sunt fascinați. „Nu am văzut niciodată așa ceva”

Din cuprinsul articolului

Când au pășit pentru prima dată în curtea Mănăstirii Voroneț, doi turiști din Spania au rămas impresionați. „Nu am văzut niciodată așa ceva”, a spus Guillem Febrer, venit din Mallorca, pentru știrile ProTV. A fost de ajuns o clipă în fața zidurilor pictate pentru ca întreaga lor vacanță de Paște să capete altă greutate. Albastrul de Voroneț, celebru în întreaga lume, a transformat vizita într-un moment pe care îl vor povesti, cu siguranță, și altora.

În preajma Paștelui, Bucovina nu este doar un loc de refugiu. E o experiență care se simte în tăcerea mănăstirilor, în fumul cozonacilor scoși din cuptor, în lemnul înnegrit de vreme al caselor și în vorbele blânde ale localnicilor. Oamenii vin aici să se liniștească. Pleacă, însă, cu mult mai mult.

Un colț de istorie

Mănăstirea Voroneț, ridicată în 1488 din porunca lui Ștefan cel Mare, face parte din patrimoniul UNESCO. Zidurile ei spun povești vechi de peste cinci secole. Scena Judecății de Apoi, pictată într-o nuanță de albastru care nu s-a șters cu vremea, atrage anual mii de vizitatori din toate colțurile lumii. E o pictură unică, dar nu doar frumusețea artistică impresionează, ci și liniștea pe care o transmite locul.

Luis de Victoria, turist din Spania, a recunoscut cu sinceritate că nu se aștepta la o astfel de descoperire. „Ne place mult arhitectura religioasă europeană, dar aici am văzut ceva cu totul special. Felul în care sunt ilustrate episoadele din viața lui Isus e incredibil”, a spus el.

La câțiva pași de mănăstire, o inițiativă locală duce vizitatorii direct în secolul trecut. Într-un studio amenajat ca o casă țărănească de odinioară, turiștii se pot îmbrăca în costume populare și pot recrea scene din viața satului bucovinean. Un fel de muzeu viu, dar cu fotografii în loc de exponate.

„E ca și cum aș fi călătorit în timp”, a spus o tânără după ce și-a încheiat ședința foto. Pentru mulți, această amintire e mai prețioasă decât orice suvenir.

Paștele în Bucovina

Sărbătoarea pascală are aici o însemnătate specială. Nu e grăbită, nu e superficială. Liturghia din noaptea Învierii, mesele în familie, ouăle roșii vopsite acasă, cozonacul și mielul pregătite cu grijă – toate conturează o atmosferă greu de descris. E un echilibru între solemnitate și bucurie.

Chiar și pachetele turistice reflectă această autenticitate. O vacanță de patru zile, cu cazare, mese și activități tradiționale incluse, costă între 2.500 și 3.500 de lei. Prețul variază în funcție de confort, dar experiența rămâne, în esență, aceeași: liniște, natură, tradiție.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel