Din cuprinsul articolului
Este revoltă în rândul seniorilor! Federaţia Naţională a Pensionarilor din România protestează vehement faţă de decizia Guvernului de a elimina statutul de „coasigurat” pentru persoanele fără venituri, mulţi seniori fiind în această situaţie.
De asemenea, de la 1 august pensionarii cu venituri de peste 3.000 de lei să plătească 10% pentru CASS, dacă vor să mai aibă acces la serviciile de sănătate.
Calculul cotizației se aplică doar asupra diferenței dintre pensie și acest prag, iar măsura vizează atât drepturile din sistemul public, cât și pe cele din sistemul privat.
Potrivit Guvernului, „se propune eliminarea facilității de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, pentru partea ce depășeste suma lunară de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

În cazul veniturilor din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 3.000 de lei”.
Pensionarii nu pot protesta la Guvern
Îngrijorată de lipsa de atenţie a Guvernului faţă de traiul pensionarilor din sistemul public, faţă de calitatea vieţii lor, Federaţia Naţională a Pensionarilor din România a decis să prezinte din nou protestul său faţă de hotărârea pe care şi-a asumat-o guvernul de a folosi pensiile de asigurări sociale – care reprezintă măsuri de securitate financiară pentru bătrâneţe – drept resursă pentru reducerea deficitului bugetului ţării.
„Canicula, domnule prim-ministru, împiedică membrii federaţiei, oameni în vârstă, să iasă în stradă pentru a vă prezenta nemulţumirile lor”.
„De la 1 august a.c. – când preţurile, coşmar al bătrânilor, la toate bunurile de consum, medicamente şi utilităţi cresc – pensiile mai mari de 3.000 lei ale unui număr de 1.782.511 de pensionari se vor diminua cu 20% şi vor fi îngheţate mai mulţi ani (pentru partea care depăşeşte 3.000 de lei se va plăti 10% impozit şi 10% contribuţie pentru asigurări de sănătate).
Diminuarea cuantumului pensiilor pentru care pensionarii au achitat contribuţii în perioada lor activă, este fără putinţă de tăgadă, o măsură nedreaptă şi cerem guvernului să o reconsidere urgent.
Amintim că prevederea din Legea 360/2023 referitoare la indexarea anuală a pensiilor cu rata inflaţiei, nu a fost respectată şi aplicată de guvern, dar legile prin care se acordă privilegii nejustificate unor categorii de bugetari şi | unor persoane care au avut rang de demnitar sau au deţinut funcţii publice, sunt respectate şi aplicate de guvern, deşi respectivele legi pot fi modificate”, se arată în comunicatul citat.