Din cuprinsul articolului
Guvernul condus de Ilie Bolojan dă o lovitură persoanelor care până acum erau scutite de plata asigurărilor sociale de sănătate. Este vorba de milioane de români, care îşi vor pierde calitatea de co-asigurat sau care nu plăteau CASS, fiind protejaţi de anumite drepturi legale.
Astfel, nu vor mai fi asiguraţi de exemplu soţ/soţie/părinţi fără venituri, persoane cu indemnizaţie creştere copil, personal monahal, cei aflaţi în şomaj etc.
Un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuţiei de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS) vor fi nevoite să contribuie sau îşi vor pierde calitatea de asigurat, prevede un proiect de lege pentru care Guvernul ar urma să-şi angajeze răspunderea în Parlament.
Excepţiile de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, abrogate
Astfel, va fi abrogată exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoane aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, respectiv soţ/soţie/părinţi fără venituri proprii, persoane persecutate în periaoda comunistă, beneficiari de indemnizaţie de şomaj, persoane aflate în concediu creştere copil, persoane cu venitul minim de incluziune, personalul monahal, precum şi bolnavi incluşi în programele de sănătate, alţii decât cei cu afecţiuni oncologice, conform Profit.ro.
Toţi cei care îşi pierd statutul de asigurat prin aceste măsuri vor putea depune declaraţie şi să achite contribuţia la sănătate calculată la nivelul a şase salarii minime pe economi, 2.430 de lei, similar cu cei care sunt neasiguraţi şi se asigură opţional.
Codu fiscal se completează cu reguli privind stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale de către persoanele fizice asigurate care optează pentru calculul, declararea şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în contul persoanelor aflate în întreţinerea acestora, respectiv, soţul/soţia/părinţii fără venituri proprii.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice asigurate, pentru fiecare persoană aflată în întreţinere, se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul, reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data de 1 ianuarie a anului în care se exercită opţiunea.
Totodată, se propune ca plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, în toate situaţiile în care se exercită opţiunea începând cu data de 1 august 2025, inclusiv în cazul persoanelor care exercită opţiunea potrivit art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, începând cu aceeaşi dată, se efectuează în 2 tranşe după cum urmează: 50% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declaraţiei prin care se exercită opţiunea; 50% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opţiunea.
Categoriile care rămân scutite de CASS
– persoanele cu handicap nu vor plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate
– bolnavii cu afecțiuni oncologice beneficiari ai programelor de sănătate își mențin calitatea de asigurat fără plata contribuției până la vindecarea afecțiunii
– bolnavii neasigurați care beneficiază de programe naționale de sănătate (diabet, cardiologie și altele) vor primi servicii medicale în cadrul acelui program.
Dar pentru soțul, soția sau părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, se schimbă regulile. Aceștia vor obține calitatea de asigurat doar dacă persoana care îi întreține va plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru șase luni, calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată. În schimb, vor primi calitatea de asigurat pentru 12 luni.