Sari la conținut

Lovitura pregătită de George Simion! Planul cu care vrea să-i ia voturile lui Nicuşor Dan

Alegeri
Sursă foto: Pro TV
Dezbatere: Nicușor Dan vs. George Simion

La prima dezbatere electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, George Simion și Nicușor Dan au abordat teme economice și politice, schimbând acuzații și exprimându-și pozițiile față de viitorul țării. cei doi candidaţi în cursa pentru Cotroceni au vorbit despre deficitul bugetar, rolul președintelui și contextul politic actual.

Pe fondul actualei crize guvernamentale și al instabilității economice, George Simion și Nicușor Dan au dezvăluit şi ce planuri au pentru controlul viitorului Guvern.

Două direcții politice radical diferite după alegerile prezidențiale

Alegerile prezidențiale din 2025 vin într-un context tensionat, cu un guvern demis și o economie în derivă. Nicușor Dan promite o coaliție pro-europeană, cu Ilie Bolojan ca posibil premier.

De cealaltă parte, George Simion a anunțat intenția de a-l propune pe Călin Georgescu ca prim-ministru, dar nu a exclus nici varianta unui guvern de sacrificiu care să ducă țara spre alegeri anticipate.

Blocul suveranist format din AUR și POT are 116 voturi în Parlament. Dacă ar primi și sprijinul celor 33 de parlamentari SOS România, totalul ar fi 149. Însă pentru a trece un Guvern este nevoie de 233 de voturi. Așadar, lui Simion îi lipsesc 84 de voturi, pe care cu greu le poate obține fără o colaborare cu PSD.

Guvernul României
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Oficial, Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu va face alianță cu AUR, dar liderul ar putea fi înlăturat după alegeri. În PSD există voci precum Paul Stănescu care ar agrea o colaborare cu Simion.

Mai mult, Simion lasă deschisă ușa pentru alte formule, inclusiv o susținere punctuală din partea unor parlamentari PSD sau ai unei noi platforme politice conduse de Victor Ponta.

Călin Georgescu nu este însă acceptat de toți din AUR. Marius Lulea, prim-vicepreședinte și apropiat al lui Simion, este văzut drept alternativa reală, chiar „premierul din umbră”. Este posibil ca Georgescu să fie nominalizat, dar să fie respins de Parlament, deschizând calea pentru o a doua propunere mai convenabilă intern.

Constituția îi permite președintelui să dizolve Parlamentul după două nominalizări eșuate, ceea ce ar putea duce la alegeri anticipate – un scenariu periculos într-o țară deja fragilizată economic.

Scenariul Nicușor Dan: guvern pro-european, dar fragil

Dacă Nicușor Dan va câștiga, va încerca să formeze un guvern pro-european, cu PNL, USR, UDMR și minoritățile. Însă această formulă adună doar 179 de voturi – cu 54 sub pragul necesar pentru învestitură.

Intrarea PSD în coaliție ar rezolva problema matematică, dar ar complica-o politic. PSD are cei mai mulți parlamentari și, tradițional, în astfel de alianțe partidul cu cele mai multe mandate cere funcția de premier. Ilie Bolojan a afirmat clar că premierul trebuie să vină din partidul cu cele mai multe voturi în Parlament.

Citeşte continuarea AICI.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel