Sari la conținut

Mai trebuie să plătești taxe de drum după intrarea in Schengen?

România intră în Spațiul Schengen
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
România a intrat în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025

Schengen este numele unui mic sat din Luxemburg, situat la frontiera cu Germania și Franța, unde s-au semnat Acordul Schengen și Convenția Schengen în 1985 și, respectiv, în 1990. Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările: nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite Setul de norme care reglementează spațiul Schengen se numește Codul frontierelor Schengen.

Țările care fac parte din Schengen

În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 27 de țări și anume 23 dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și toate statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția). La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cea de a 27-a țară membră cu drepturi depline a spațiului Schengen, iar de la 1 ianuarie 2025 vor adera cu drepturi depline România și Bulgaria. Controalele la frontierele interne cu Ciprul nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel