Categories: Expertul zilei

Medic endocrinolog: „Un număr din ce în ce mai mare de tineri sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat pentru că…”

Doctor Ionela Baciu este Medic Specialist Endocrinolog la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”, Asistent Universitar Disciplina Endocrinologie în cadrul UMF „Carol Davila” din Bucureşti, Medic în cadrul Clinicii ProVita și Doctor în Medicină.

În cadrul unui interviu acordat revistei Galenus, doamna doctor Ionela Baciu ne explică de diabetul zaharat a prin amploare mai ales în rândul tinerilor, dar și factorii principali care contribuie la apariția diabetului zaharat.

Un număr din ce în ce mai mare de tineri sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat. Există o cauză comună pentru această situaţie?

„Deşi pancreasul este tot o glandă, cel puţin parţial endocrină, şi insulina un hormon, în România, spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări, există o specialitate separată care se ocupă de diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat, şi asta poate tocmai din cauza numărului de pacienţi.

Numărul mare de cazuri noi de diabet zaharat, inclusiv din rândul tinerilor, este determinat în principal de factorii de mediu – creşterea incidenţei obezităţii, inclusiv la populația tânără, reducerea timpului pe care copiii şi tinerii şi-l petrec în aer liber făcând mişcare, acesta fiind apanajul vieţii sedentare pe care o duc adesea copiii noştri, la fel ca şi noi, care adesea nu suntem un bun exemplu.”

Care sunt principalii factori care contribuie la instalarea diabetului zaharat? Consumul de dulciuri joacă un rol important?

„Alimentaţia hipercalorică şi dezorganizată, asociată cu lipsa adesea a oricărei forme de mişcare, reprezintă principala cauză a apariţiei diabetului la orice vârstă.

Dulciurile, prin aportul caloric excesiv pe care îl au, mai ales atunci când sunt mâncate în exces, duc la apariţia obezităţii, a insulino-rezistenţei şi, secundar, a diabetului zaharat.

Vedem adesea pe stradă sau în supermarketuri părinţi care au coşurile pline de alimente şi sucuri hipercalorice şi care lângă ei au copii care stau cu tableta sau telefonul în mână.

Ar fi mai simplu ca aceştia să îşi facă mai atent lista de cumpărături şi să îşi îndrume copiii spre un sport, măcar de două ori pe săptămână. Din păcate, încă vedem părinţi care vin să ne solicite scutire de la ora de sport, motivând faptul că celui mic îi e greu sau profesorul este prea sever sau ora prea devreme, fără să ţină cont de impactul pe termen lung asupra sănătăţii copilului.

Un copil trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă, dar echilibrată, cu toate principiile nutriţiei în compoziţie. Avem nevoie de legume şi fructe în alimentaţia noastră, exact cum avem nevoie de proteine, dar şi de grăsimi, chiar dacă în cantitate mai mică. Dulciurile nu pot fi interzise în meniul celor mici, o porţie de ciocolată sau o îngheţată, ideal făcute în casă, sunt chiar indicate pentru copiii normoponderali, care adesea fac şi un sport.

Problema este la copiii obezi, la care dulciurile nu pot fi date zilnic şi pe care îi vedem adesea cu bunici care, atunci când părinţii nu sunt atenţi, îi recompensează pe cei mici cu diverse bonusuri hipercalorice.”

Recent Posts

Ce se întâmplă cu tensiunea arterială la o oră după ce bei cafeaua

Ce se întâmplă cu tensiunea noastră arterială la 1 oră după ce am băut o…

25 de minute ago

Ce înseamnă dacă ți se stinge lumânarea de la Înviere până să ajungi acasă

An de an, în Sâmbăta Mare, o minune are loc în Biserica Sfântului Mormânt din…

54 de minute ago

Ce băutură se elimină cel mai RAPID din organism?

Timpul necesar pentru ca alcoolul să își facă efectul este de obicei de aproximativ 10…

o oră ago

Cancerul pancreatic ar putea fi confundat cu alte afecțiuni. Primele semne de avertizare apar abia după ce tumora canceroasă începe să crească

Mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer pancreatic în fiecare an, ratele de supraviețuire fiind…

2 ore ago

Ritualul bunicii lui Bill Gates pe care acesta îl folosește acum cu nepoata sa pentru a o face mai inteligentă

De la înființarea Microsoft și până în prezent, multe lucruri s-au schimbat în viața lui…

2 ore ago

Anii pierduți ai lui Iisus: Misterul celor 18 ani ai lui Hristos

Anii necunoscuți, cunoscuți și sub numele de „anii pierduți” ai lui Iisus Hristos, dintre vârsta…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic