Din cuprinsul articolului
Începem să îmbătrânim de la 30 ani, explică un medic geriatru. Mersul lent este primul semn de fragilitate a sănătății. Cum câștigi 5 ani de viață? Pedro Abizanda este șef al Serviciului de Geriatrie din cadrul Direcției de Asistență Integrată din Albacete, vine cu explicații.
Pedro Abizanda este șef al Serviciului de Geriatrie din cadrul Direcției de Asistență Integrată din Albacete, profesor titular de Geriatrie la Universitatea din Castilla-La Mancha.
El a acordat un interviu despre cum poți să îți prelungești viața. Cele mai importante declarații pentru elespaniol.
Organismul se schimbă începând cu vârsta de 44 de ani
Pedro Abizanda: Nu. Începem să îmbătrânim din momentul în care se încheie maturizarea organismului nostru, care are loc, de obicei, în jurul vârstei de 30 de ani. Atunci începe fenomenul îmbătrânirii: organismul nostru încetează să se dezvolte, să se maturizeze și începe să îmbătrânească.
Alt lucru este că există momente în viața oamenilor, cu o anumită variabilitate, în care acest proces de îmbătrânire poate suferi o accelerare.
Ce se întâmplă începând cu vârsta de 60-65 de ani?
De asemenea, se spune că, începând cu vârsta de 60-65 de ani, ar putea apărea îmbătrânirea fenotipică, părul alb, ridurile etc. și, începând cu vârsta de 80 de ani, am avea o îmbătrânire mai funcțională, legată de activitățile noastre zilnice.
Dar toate acestea sunt foarte aproximative și generalizate. În realitate, procesul de îmbătrânire este continuu, lent, progresiv, de la sfârșitul maturizării noastre.
Cât ne afectează sănătatea genele pe care le avem?
Are sens să facem diferența între vârsta cronologică și cea biologică?
Pedro Abizanda spune că „are sens pentru că nu toată lumea îmbătrânește la fel, în același ritm. Acesta este unul dintre marile mistere și provocări ale îmbătrânirii.
Fără îndoială, vârsta cronologică este clară: cea care figurează în cartea noastră de identitate. Vârsta biologică, deși există multiple instrumente descrise pentru a o aproxima, nu există încă unul care să fie fiabil, reproductibil și valid și pe care să îl putem adopta.
Se vorbește despre ceasuri biologice, calculatoare de vârstă biologică… dar nu este încă ceva definitiv”.
Trebuie să continuăm să ne bazăm pe cartea de identitate
Vârsta cronologică este importantă, fără îndoială. Știu că există curente care spun că nu, că importantă este vârsta biologică, dar și cea cronologică contează: nu este același lucru să ai 80 de ani și 65 de ani.
În ce procent putem influența îmbătrânirea noastră și cât depinde de genetică și de întâmplare?
„În mod tradițional, s-a spus că genele pe care le moștenim de la părinții noștri ar putea explica, la momentul nașterii, aproximativ 25-30% din anii de viață pe care îi vom avea.
Asta înseamnă că între 70 și 75% din anii pe care teoretic îi vom trăi sunt determinați de mediul înconjurător. Modul în care se modifică genomul, factorii de stres din mediul înconjurător, alimentația, stilul de viață, infecțiile pe care le avem, vaccinările, poluarea… o infinitate de factori cunoscuți astăzi sub numele de „exposom” sunt cei care modelează modul în care îmbătrânim”, mai spune Pedro Abizanda.
Acest 70% poate fi modificat pentru a îmbătrâni mai bine.
Pedro Abizanda: Potențial. Există lucruri dificil de modificat: aerul pe care îl respirăm, radiațiile… Dar există factori asupra cărora putem influența în mod clar.
Când știi că ai o problemă de sănătate? Care este primul semn de fragilitate la oameni?
Fragilitatea este compusă din cinci criterii. Probabil, primul care apare de obicei este încetinirea vitezei de mers.
Problema fragilității este că există diferite căi de acces: fragilitatea este ca un fenotip final. Se poate ajunge la ea prin pierderea masei musculare, probleme nutriționale și pierderea în greutate, prin boli cronice, probleme ale sistemului nervos central și ale cogniției…
Dar, de obicei, primul semn, și există studii care îl pot detecta chiar la vârsta de 50 de ani, este o ușoară încetinire a vitezei de mers.
Cercetarea în domeniul îmbătrânirii este fascinantă și în ultimii 10-15 ani a cunoscut o revoluție dramatică. Ceea ce se credea că nu poate fi modificat, cum ar fi vârsta sau îmbătrânirea, știm acum că este posibil ca, în viitor, să poată fi modulat sau îmbunătățit.
Dar, în prezent, nu există niciun medicament și niciun component care să fi demonstrat că prelungește îmbătrânirea fără dizabilități și că îmbunătățește longevitatea.
Este adevărat că, din 2013, când a început toată această mișcare, există cercetări foarte serioase, cu studii clinice controlate și, poate, în viitor vom avea răspunsuri. Dar, în prezent, nu există nimic.
Când este întrebat care este obiceiul care prelungește cel mai mult viața sănătoasă și o face în cel mai simplu mod:
Pedro Abizanda nu ezită: „Da, da, da, exercițiul fizic”
„Exercițiile fizice și o dietă sănătoasă sunt cele mai eficiente două intervenții pentru a îmbătrâni cu succes, acest lucru este evident”, conchide acesta.