Medic: persoanele cu aceste boli NU ar trebui să mănânce brânză

Un produs precum brânza este o sursă excelentă de proteine. Dar poate dăuna persoanelor cu anumite boli. Nutriționistul Dr. Ekaterina Stetsenko a enumerat proprietățile benefice și dăunătoare ale brânzei.

Specialistul notează că conținutul ridicat de proteine și oligoelemente (fosfor, calciu), care afectează în mod favorabil funcționarea organismului, fac ca acest aliment să fie util.

„Proteinele din brânză sunt apropiate de proteinele din țesuturile și organele umane. Din punct de vedere al compoziției de aminoacizi, deci sunt considerate cele mai benefice. În brânză există și aminoacizi esențiali – lizină și metionină, triptofan”, adaugă nutriționistul.

În plus, brânza este o sursă de vitaminele A, D și B (B1, B2, B12). Acești micronutrienți joacă un rol important în menținerea imunității și a sănătății neurologice.

Boli în care nu trebuie să mănânci brânză

În același timp, Dr. Stetsenko atrage atenția asupra faptului că brânza este un produs care conține multe grăsimi și calorii. Dacă o mâncați fără să țineți cont de această caracteristică, atunci sănătatea dumneavoastră va avea cu siguranță de suferit și veți lua în greutate.

Nutriționistul avertizează că nu trebuie să se consume mai mult de 70 de grame de grăsime pe zi.

„30-50 de grame de brânză pe zi sunt suficiente. Dacă trebuie să limitați grăsimile din dieta dumneavoastră, atunci se recomandă ca brânza să nu aibă mai mult de 30% grăsime și chiar mai bine – nu mai mult de 20%”, explică Dr. Ekaterina Stetsenko.

Nutriționistul subliniază că proprietatea caracteristică a brânzei este saturația sa cu sare, ale cărei doze mari afectează negativ starea vaselor de sânge și presiunea. Este contraindicată pentru persoanele cu hipertensiune, supraponderale.

În plus, cu un aport de sare prea activ, calciul este eliminat mai repede din organism. Brânza poate fi, de asemenea, dăunătoare pentru persoanele cu probleme precum artrita, predispoziție la migrene. Ea poate agrava durerile articulare din cauza conținutului ridicat de proteine și durerile de cap din cauza conținutului de tiramină.

Recent Posts

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

6 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

6 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

7 ore ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

7 ore ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

8 ore ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

8 ore ago

Citeste si: