Sari la conținut

Mihaela Bilic distruge miturile despre brânză. „Coaja este comestibilă, cu excepția situației în care…”

Mihaela Bilic
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mihaela Bilic distruge miturile despre anumite alimente

Mihaela Bilic distruge miturile despre brânză. Există mituri despre anumite alimente care, în timp, au devenit atât de familiare încât s-au transformat în adevăruri.

O alimentație corectă este esențială pentru un organism sănătos, iar pentru asta informația este  vitală. Mihaela Bilic a devenit cunoscută publicului larg pentru sfaturile sale pertinente din domeniul nutriției.

În cele ce urmează, medicul nutriționist explică de ce miturile despre brânză trebuie reevaluate.

Mihaela Bilic distruge miturile despre brânză. „Nu cumpărați parmezan, mozarella sau cașcaval gata rase”

„Viața are alt gust cu o bucățică de brânză! Cum o alegem și cum o consumăm ca să ne bucurăm la maxim de calitățile ei? Iată câteva recomandări practice:

  • Nu cumpărați parmezan, mozarella sau cașcaval gata rase, brânza se oxidează în contact cu aerul. Dacă vreți să presărați brânză peste un preparat, dați-le pe răzătoare chiar în momentul gătitului!
  • Brânza nu se păstrează în pungă sau în folie de plastic, umiditatea crescută determină apariția unui mucegai alb la suprafață care strică gustul și aspectul brânzei. Folosiți hârtie cerată sau folie de aluminiu astfel încât brânza să poată “respira”.
  • Păstrați brânza în frigider în tăvița pentru legume, este o zonă în care există un pic de umiditate și evitați ca brânza să se usuce.

Dacă brânza a mucegăit, nu înseamnă că e stricată

Dacă brânza a mucegăit, nu înseamnă că este stricată! Brânza este un aliment viu, iar coloniile de lactobacili sunt într-un permanent proces de fermentație, fapt care duce la apariția mucegaiului “nobil” și la maturarea gustului.

Brânza se consumă la temperatura camerei, nu direct din frigider și nici ținută la o temperatură mai mare de 20 °C. Intervalul 14-18 °C este ideal, consistența va fi moale iar aroma și gustul la intensitate maximă.

“Coaja” sau crusta de la brânzeturi și cașcaval este comestibilă, cu excepția situației în care este făcută din ceară sau din plastic. Ba mai mult, în cazul brânzeturilor cu mucegai crusta are un gust intens.

Brânza poate fi consumată și de cei cu intoleranță la lactoză!

Brânza poate fi consumată și de cei care au intoleranță la lactoză! Lactoza este prezentă mai ales în laptele proaspăt, iar concentrația ei scade pe măsură ce laptele este fermentat. Avem mai puțină lactoză în iaurt și brânză proaspătă și doar urme de lactoză în brânzeturile fermentate și în cașcaval”, a scris nutriționistul pe pagina de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.