Sari la conținut

Medic, semnal de alarmă: Femeile de 30 de ani, diagnosticate tot mai frecvent cu tumori agresive!

cancer de sân
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dr. Alexandru Onofrei, medic specialist chirurgie generală şi oncologică, atrage atenţia asupra scăderii vârstei la care unele femei sunt diagnosticate cu tumori agresive, în special la nivelul sânului.

Medicul susţine că, de multe ori, aceste paciente amână să se prezinte la medic şi astfel ajung în stadii avansate ale bolii. ”Este clar că a apărut o scădere destul de importantă a vârstei tumorilor maligne, în special la nivelul sânului unde din ce în ce mai multe femei în jurul vârstei de 30 de ani sunt diagnosticate cu tumorii agresive. De asemenea au mai apărut şi tumori de rect şi de colon la tineri 20 şi 30 de ani.

Dar, în general, am observat că oamenii vin mult mai devreme, marea majoritate. în afară de extreme, să zicem, undeva 70-80 de ani, deşi ei cam ştiu despre ce e vorba”, a declarat Alexandru Onofrei la Medika TV.

cancer de san
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Multe persoane amână să se prezinte la medic

Potrivit sursei citate de News.ro, medicul a atras atenţia că multe persoane amână să se prezinte la medic fie de frica unor operaţii, fie speriaţi de consecinţe.

”Fie simt că şi-au cam trăit traiul, fie sunt speriaţi de anumite consecinţe alea, ale unor operaţii importante şi atunci amână foarte mult şi ajung în nişte stadii destul de avansate, fie într-adevăr la tineri la care nici măcar nu bănuieşti că ar putea să aibă o tumoră malignă, mai ales că, da, marea majoritate a tinerilor au un cancer şi vin cam pentru orice, problemă şi investighez foarte mult şi de fapt nu au nimic, e doar o sperietură.

Dar, din când în când, ai o surpriză neplăcută ca un pacient de 17-18 ani să aibă o tumoră malignă fie colon, fie stomac şi atunci nu poţi să spui ia de aici un medicament şi du-te că nu ai absolut nimic. Trebuie să investighezi cât mai clar şi cât mai bine”, a mai spus dr. Onofrei.

Statistici alarmante

În fiecare an, în România, sunt înregistrate circa 100.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer, dintre care sub 500 sunt copii.

Cele mai răspândite forme sunt cancerul pulmonar, de colon sau prostată, la bărbaţi, iar în rândul femeilor, cel de sân sau col uterin. Serviciile de screening sunt esenţiale pentru depistarea din timp a bolilor oncologice, spun medicii.

„Anual, peste 12.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, iar şansa de supravieţuire creşte considerabil dacă boala este depistată în stadiile incipiente. România, deşi are una din cele mai scăzute rate de incidenţă a acestei afecţiuni comparativ cu media europeană, are o rată standardizată a mortalităţii prin cancer de sân mai ridicată decât media europeană.

De asemenea, rata de screening mamografic la femeile cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani este cea mai scăzută din Europa, de doar 9% (comparativ cu 60% media europeană). Din păcate, în lipsa unor programe de screening coerente, aproape 90% din cazurile de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate (II, III, IV)”, se arată într-o statistică a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel