Din cuprinsul articolului
Dr. Vivek Goel a împărtășit pentru Express.co.uk „principalii vinovați” care ar putea declanșa simptomele sindromului de colon iritabil (IBS).
SII poate duce la simptome problematice, cum ar fi dureri de stomac, crampe, balonare abdominală și diaree, dar anumite alimente și băuturi pot declanșa apariția simptomelor. Dr. Goel a spus că unele persoane ar putea avea constipație, dureri de spate, oboseală, greață, flatulență și „mucus albicios pe scaune”. În timp ce „declanșatorii alimentari sunt diferiți pentru fiecare persoană”, există anumiți „vinovați” pentru multe persoane.
„Alimentele și băuturile declanșatoare pentru cei care suferă de SII variază de la un individ la altul”, a declarat Dr. Goel.
„[Acesta] este motivul pentru care este util să țineți un jurnal alimentar în care să puteți urmări ce ați mâncat și ce ați băut în paralel cu simptomele dumneavoastră.”
Cu toate acestea, „principalii vinovați” includ varza, broccoli și merele.
Dr. Goel a declarat că legumele crucifere (de exemplu, broccoli, varza de Bruxelles) ar putea declanșa simptomele SII.
Mai mult, la fel și „fructele bogate în fructoză”, cum ar fi merele, mango și perele.
Alimentele grase și prăjite – cum ar fi chipsurile, cartofii prăjiți și brânza – ar putea, de asemenea, să declanșeze simptomele SII, la fel ca și alimentele foarte procesate și legumele.
Băuturile cofeinizate pot declanșa, de asemenea, simptomele SII, cum ar fi ceaiul, cafeaua și anumite băuturi energizante – și băuturile carbogazoase, scrie sursa.
Pot exista și alți factori declanșatori pentru SII, cum ar fi:
Dr. Goel a spus: „Cauza exactă a IBS nu este cunoscută, deși au fost identificați factori de risc potențiali, cum ar fi stresul și istoricul familial.
„Diferențele dintre bacteriile care trăiesc în intestinul celor care au IBS ar putea avea și alte afecțiuni.
„SII poate apărea, de asemenea, după o infecție abdominală (gastroenterită), care modifică ulterior microbiomul intestinal.”
Dr. Goel a adăugat: „SII este, de asemenea, cauzat de contracții prea slabe, care pot încetini mișcarea alimentelor prin intestin, ceea ce duce la constipație.
„În același timp, contracțiile care sunt prea puternice sau prea lungi pot duce la diaree, balonare și flatulență.”
Dr. Goel a recomandat consumul de „ceai de mentă, mușețel sau fenicul” pentru a ajuta la „reducerea crampelor stomacale”.
Dr. Goel a adăugat: „Administrarea de probiotice poate fi, de asemenea, utilă. Probioticele conțin bacterii vii care susțin microbiomul intestinal”.
Printre exemplele de probiotice se numără iaurturile cu bacterii vii, kefirul, kimchi, miso, varza murată, tempeh și kombucha.
„În general, gătitul alimentelor acasă, folosind ingrediente proaspete, vă poate ajuta să gestionați mai bine SII, deoarece puteți controla exact ce intră în mâncare pentru a evita factorii declanșatori”, a adăugat Dr. Goel.
Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…
Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…
Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…
În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…
Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…
Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…