Sari la conținut

Un medic dezvăluie ce brânză ar trebui evitată de persoanele vârstnice

branza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Brânza este unul dintre alimentele de bază pe care îl consumăm aproape zilnic, iar în comerţ există o varietate de soiuri pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele.

Medicii atrag însă atenţia că un consum excesiv de brânză procesată poate duce la apariţia unor probleme de sănătate: obezitate, colesterol crescut, diabet și un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Aditivii din acest produs pot provoca, de asemenea, reacții alergice la unele persoane.

Vârstnici ar trebui să evite brânzeturile excesiv de sărate

Nutriționistul Mariat Mukhina spune că persoanele în vârstă ar trebui să evite brânzeturile excesiv de sărate și grase în alimentația lor. Medicul avertizează că, pe măsură ce îmbătrânești, trebuie să controlezi mai atent compoziția alimentelor. Acest lucru se aplică și în cazul brânzeturilor.

„Nu orice tip de brânză este potrivit pentru persoanele în vârstă. Cele mai nesănătoase brânzeturi pentru bătrâni sunt cele sărate. De exemplu, brânza feta”, explică dr. Mariat Mukhina. Explicaţia ar fi că brânzeturile excesiv de sărate pot reține lichide și pot provoca edeme (umflături al pcioarelor cel mai frecvent), ceea ce este complet nedorit dacă aveți deja hipertensiune arterială sau probleme renale.

Brânza care previne osteoporoza

Nutriționistul adaugă că persoanele în vârstă ar trebui să țină cont și de conținutul de grăsimi al produsului. Aşadar, seniorii nu trebuie să mănânce brânzeturi cu un conținut de grăsime de 50 la sută sau mai mare.

„Multe persoane în vârstă au un nivel ridicat de colesterol. Pentru a preveni agravarea problemei, nu ar trebui să mănânce brânzeturi cu un conținut de grăsime de 40-50 la sută – este mai bine să aleagă tipuri ușoare de 20%, ne sfătuiește expertul.

Potrivit dr. Mukhina, femeile în vârstă ar trebui să includă tofu în dieta lor. Acest produs are un conținut scăzut de grăsimi, dar oferă organismului o mulțime de proteine ​​și fitoestrogeni, care ajută la prevenirea osteoporozei.

Specialistul notează că brânza are un conținut ridicat de proteine ​​și oligoelemente (fosfor, calciu), care au un efect benefic asupra funcționării organismului.

„Proteinele din brânză sunt apropiate ca şi compoziție de proteinele țesuturilor și organelor umane, așa că sunt considerate cele mai utile. Brânza conține și aminoacizi esențiali – lizină și metionină, triptofan”, spune nutriționistul.

În plus, brânza este un furnizor de vitamine A, D și grupa B (B1, B2, B12), oligoelemente cu un rol vital în menținerea imunității și a sănătății neurologice.

Risc de îngrăşare

Totodată, specialistul a remarcat că brânza este un produs care conține multe grăsimi și calorii. Dacă îl mănânci fără să ții cont de această caracteristică, cu siguranță sănătatea ta va avea de suferit și te vei îngrășa. Nutriționistul avertizează că o persoană nu ar trebui să consume mai mult de 70 de grame de grăsime pe zi.

„30-50 de grame de brânză pe zi sunt suficiente pentru a fi benefice pentru tine. Dacă trebuie să limitați grăsimile în alimentație, atunci vă recomand brânza cu cel mult 30% grăsime, și chiar mai bună – nu mai mult de 20%”, explică specialistul. Medicul mai spune că brânza nu se consumă după cină, pentru că necesită timp pentru a se digera complet în intestine.

PONT. Cum se consumă corect brânza?

Cultura consumului de brânzeturi își are originea în Europa și are o istorie de secole. Din cele mai vechi timpuri, brânza și vinul au fost consumate împreună, așa că de-a lungul timpului s-au format reguli pentru alegerea celei mai potrivite combinații a acestor produse.

De exemplu, vinurile din fructe sunt ideale pentru brânzeturile albe și proaspete. Brânzeturile netede, grase vor avea un gust mai bun dacă sunt consumate cu vinuri mai grele. Gustul brânzei foarte sărate va fi echilibrat de vinul acru.

Brânza cu aciditate ridicată completează bine vinul dulce. Pentru brânzeturile moi, cea mai bună completare ar fi un vin roșu uscat, proaspăt, dar, de regulă, vinurile albe sunt mai des servite cu brânzeturi. Dar pentru brânzeturile tari, cel mai bun acompaniament este sherry, vinul de porto sau vinul roșu ușor răcit. Interesante sunt combinațiile de brânză și vin care se fac în aceeași regiune.

Pentru cei cărora le place să experimenteze aromele, este recomandată o combinație de brânză și bere. Ar trebui să începeți degustarea cu brânzeturi ușoare și beri ușoare, trecând treptat la brânzeturi cu arome mai pronunțate și beri mai tari. Berea nu trebuie să fie rece ca gheața: puțin rece este mai aromată. Regula de bază nu este berea cu brânză, ci brânză cu bere. Ia o mușcătură din brânză, apreciază-i aroma și apoi ia o gură mică de bere pentru a te bucura din plin de gust.

În ceea ce privește alimentele, gustul brânzei tari este perfect completat de nuci, fructe uscate și fructe proaspete, cu excepția citricelor. Brânzeturile sunt servite cu pâine albă proaspătă, pâine de secară și biscuiți.

Atenție însă la proporții: gustul brânzei nu trebuie să fie înecat de gustul pâinii. Brânzeturile tari sunt adăugate și la supe, paste, omletă și plăcinte.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Beneficiile consumului de brânză

Pentru a funcționa optim, corpul uman are nevoie de nutrienți, vitamine și minerale. Brânza poate oferi unele dintre ele. Datorită compoziției sale, acest produs are următoarele efecte pozitive:

  • Întărește oasele. Acest produs conține mult calciu, zinc și magneziu. Ajută la refacerea structurii osoase și la prevenirea dezvoltării osteoporozei;
  • Ajută la anemie. Datorită prezenței unei cantități mari de proteine, brânza de vaci crește nivelul hemoglobinei. De asemenea, este utilă pentru persoanele cu tensiune arterială scăzută;
  • Normalizează digestia. Acest produs lactat ajută la restabilirea microflorei intestinale naturale;
  • Îmbunătățește starea de spirit. S-a constatat că brânza de vaci conține substanțe care activează producția de serotonină, un hormon ce ajută la combaterea stresului și normalizează somnul;
  • Este benefic pentru vedere. Brânza conține multă vitamina A;
  • Previne căderea părului. Zincul conținut în acest produs întărește părul de la rădăcini până la vârfuri. De asemenea, face părul mai strălucitor și mai neted;
  • Elimină acneea. Vitamina B atenuează petele de bătrâneţe și face pielea mai fermă și mai netedă.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel