Categories: Expertul zilei

Medic urolog cunoscut: ”Circumcizia îi protejează pe bărbați și pe partenerele lor de cancer”. În plus, femeile preferă bărbații circumciși

Cicumcizia protejează de cancer atât bărbaţii, cât şi pe partenerele lor, susţin medicii. Principalele motive ale circumciziei sunt cele religioase şi medicale, însă în unele cazuri bărbaţii decid să apeleze la bisturiu şi din motive estetice.

Procedura presupune îndepărtarea porţiunii retractabile a pielii ce acoperă vârful penisului, rezultatul fiind descoperirea permanentă a glandului penian. Intervenţia este făcută, de obicei, în copilărie sau la câteva zile de la naştere, din motive religioase, însă se poate realiza şi la maturitate.

Femeile preferă bărbaţii circumcişi

Multe dintre femei şi mai ales cele din ţările vestice consideră că un penis necircumcis nu este atrăgător şi nici curat. În plus, bărbaţii nercicumcişi pot avea probleme în menţinerea prezervativului pe penis în timpul actului sexual, pentru că acesta are tendinţa de a aluneca odată cu prepuţul.

„Circumcizia are doar beneficii, atât pentru bărbat, cât şi pentru partenera sa, pentru că între piele şi gland se produce o secreţie care se numeşte smegmă şi care este cancerigenă pentru colul uterin al femeii’’, afirmă prof. dr. Dan Mischianu, medic urolog la Spitalul Militar Central Bucureşti.

Scade riscul dezvoltării cancerului şi al infecţiilor

Igiena penisului circumcis este mai uşor de întreţinut şi scade riscul dezvoltării unei infecţii urinare: unul din trei bărbaţi necircumcişi suferă de infecţie urinară, pe când în cazul celor circumcişi, doar unul din 25 de bărbaţi se confruntă cu această problemă.

Nu e de neglijat nici faptul că riscul de a dezvolta cancer la prostată este cu 20% mai scăzut în rândul bărbaţilor circumcişi, ca şi cel de a contacta virusul papiloma uman, care poate fi o cauză a dezvoltării cancerului cervical.

Nu în ultimul rând, un studiu făcut în Africa şi publicat în New England Journal of Medicine a demonstrat că bărbaţii circumcişi au un risc cu 60% mai mic de a contacta virusul HIV.

„Dacă este făcută la 6-7 zile de la naştere, cicumcizia este extrem de benefică pentru că bărbatul poate să-şi menţină o igienă locală riguroasă, ceea ce este esenţial pentru a evita apariţia infecţiilor.

Circumcizia se poate face şi la maturitate, însă apar uşoare neplăceri până când pacientul se obişnuieşte cu lipsa prepuţului, mucoasa glandului fiind uşor sensibilă. Am avut, de exemplu, un pacient de 39 de ani care deşi procrease şi avea trei copii, nu-şi decalotase glandul niciodată şi sub prepuţ ascundea un cancer supurat de gland care i-a cauzat şi moartea, la aproximativ două luni de când l-am descoperit”, exemplifică medicul urolog Dan Mischianu.

„Din punctul meu de vedere, circumcizia are numai beneficii. La noi în clinică, avem cam 3-4 intervenţii săptămânal, printre care şi pacienţi care fac operaţia din cauza problemelor de sănătate.”
PROF. DR. DAN MISCHIANU, medic urolog

Scade plăcerea?

Cele mai frecvente complicaţii care apar în urma circumciziei sunt durerea, sângerarea şi infecţiile, mai ales dacă operaţia nu este făcută în condiţii sterile şi îngrijirea postoperatorie nu este corespunzătoare.

„Dacă este făcută într- un mediu chirurgical, în clinici de urologie sau chiar în ambulator cu anestezie rahidiană sau locală, nu există niciun risc major’’, afirmă profesorul de urologie Dan Mischianu.

Sunt voci care spun însă că expunerea constantă a glandului penian scade sensibiliatea la atingere. În plus, prepuţul e o zonă erogenă foarte importantă, iar lipsa lui scade plăcerea sexuală a bărbatului.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

9 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

10 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

10 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

11 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

11 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

12 ore ago

Citeste si: