duminică, iunie 26, 2022

Cercetătorii de la Oxford au anunțat joi că descoperirea unei tulpini extrem de virulente de HIV care se regăsește în Țările de Jos, dar, care  din cauza eficacității tratamentelor moderne, „nu este un motiv de alarmă”.

Analiza lor, publicată joi în revista „Science”, a arătat că pacienții infectați cu ceea ce ei numesc „varianta VB” aveau niveluri de virus de 3,5 până la 5,5 ori mai mari în sânge decât cei infectați cu alte variante, precum și un nivel mai mare de virus pe care sistemul imunitar îl estompează rapid, potrivit France24.

Te-ar mai interesa: Secretul slăbirii după 40 de ani! 6 sfaturi simple...

Cu toate acestea, studiul a mai constatat că, după începerea tratamentului, persoanele cu varianta VB au avut o recuperare și o rata de supraviețuire ale sistemului imunitar similare cu persoanele cu alte variante HIV.

„Nu există niciun motiv de alarmă cu această nouă variantă virală”, a declarat epidemiologul de la Oxford Chris Wymant, autorul principal al lucrării, într-un interviu acordat AFP.

Varianta a apărut probabil la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 în Țările de Jos, potrivit cercetătorilor, dar a început să scadă în jurul anului 2010.

Deoarece intervențiile moderne par să funcționeze, echipa de cercetare consideră că tratamentul HIV pe scară largă în Țările de Jos nu a contribuit la evoluția virusului și că detectarea și tratamentul precoce sunt esențiale.

Te-ar mai interesa: Doliu în presa din România! Cunocută jurnalistă, g...

„Descoperirile noastre subliniază importanța îndrumărilor Organizației Mondiale a Sănătății conform cărora persoanele cu risc de a dobândi HIV au acces la teste regulate pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată de un tratament imediat”, a declarat coautorul Christophe Fraser, cercetător la Oxford, într-un comunicat de presă în care a anunţat constatările.

Lucrarea susține, de asemenea, teoria conform căreia virușii pot evolua pentru a deveni mai virulenți, o idee ipotetică pe scară largă pentru care s-au găsit puține exemple în lumea reală.

Te-ar mai interesa: Cel mai bun carbohidrat care te scapă de grăsimea ...

Varianta Delta a noului coronavirus a fost un alt exemplu recent.

Descoperirea variantei HIV ar trebui, prin urmare, „să fie un avertisment că nu ar trebui să fim niciodată prea încrezători să spunem că virușii vor evolua doar pentru a deveni mai blânzi”, a spus Wymant pentru AFP.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private