Sari la conținut

Durerea de testicule nu trebuie ignorată. Urolog: ”Poate fi și un cancer de prostată, care dă dureri regionale”

barbat
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Legumă pentru bărbati

Durerea de testicule poate avea cauze directe, pe care le cunoaştem, un traumatism de exemplu, sau poate avea cauze pe care nu le înţelegem, dar care, „citite” de medicul specialist pot dezvălui afecţiuni grave ale pacientului

Despre durerea testiculară ne-a vorbit dr. George Opriş, urolog la Institutul de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”.

„Există o varietate mare de cauze care determină durerea de testicule. Primul ar fi traumatismul, dar îl excludem,  pentru că ştim că dacă cineva se loveşte îşi dă seama că durerea este cauzată de lovitură. Alte motive sunt de natură ce ţin de locul care este afectat, adică scrotal şi regiunea testiculelor sau de altă natură, o durere care iradiază”.

Dar pentru a pune un diagnostic corect şi pentru un tratament adecvat, ne spune specialistul, ne trebuie un examen complex.

Un asemenea examen este destul de laborios. „Nu poţi pune niciodată un diagnostic aşa uşor. De multe ori, un diagnostic se pune după eliminarea treptată a celor mai comune cauze. Uneori sunt diagnostice ascunse, în cazul cărora îţi trebuie zile, săptămâni, luni, faci biopsii, faci mai multe. Poate fi un cancer de prostată, care poate da dureri regionale.”

Durerea de testicule cauze

Să enumerăm câteva cauze care pot duce la dureri în zona testiculelor.

  • Ar putea fi vorba de durerea de hidrocel, o acumulare de lichid peritesticular, care provoacă durere.
  • Poate fi durerea dată de cancerul testicular, dar într-o fază avansată, nu imediat. Cancerul testicular nu doare în primele faze.
  • Infecţii ale epididimului şi ale ţesutului testicular.
  • Prostatitele (inflamaţie a glandei prostatei) sau afecţiuni din  zona învecinată, a rectului de exemplu. Hernia inghinală, poate fi o altă cauză (se numesc inghinale sau inghinoscrotale, în funcţie de evoluţia herniei).

O piatră la rinichi

Pot fi dureri date de tulburări de tranzit intestinal. Sunt persoane care au probleme cu constipaţia şi atunci apare şi colonul iritabil. Pacientul are senzaţia că îl dor testiculele. Apoi litiaza reno-ureterală. „Adică, atunci când coboară o pietricică, se duce pe ureter şi produce o durere care iradiază şi coboară spre sacul scrotal şi pacientul, iarăşi, spune că îl doare testicolul”, spune medicul.

Nu se poate pune un diagnostic exlcusiv pe durerea aceasta. „Se asociază şi manifestarea cu altele, cu urină roşie, tulbure, durerea a început de la mijloc, din regiunea lombară , pe urmă a coborât, nu întotdeauna te dor testiculele şi după ce faci un examen clinic constaţi că ai o piatră. Toate acestea se corelează între ele. De aceea există doctori care îţi recomandă toate exemenele necesare”, ne sfătuieşte specialistul.

Trebuie un examen clinic complet, care înseamnă inspecţie, palpare, percuţie, îi trebuie o ecografie, o analiză de sânge, una de urină, trebuie o anamneză completă. Medicul discută cu pacientul, apoi, îi face ecografia şi toate celelalte. Toate acestea duc la o concluzie: are sau nu are o piatră la rinichi.

Durerea de testicule și cancerul

Cancerul poate da dureri, dar doar dacă este în stadii avansate. „Depinde de stadiul evolutiv în care el se găseşte, dar cancerul testicular poate duce la deces. De reţinut că, în stadii incipiente, o mare parte din cancere este fără manifestări clinice”.

Atenţie! Bicicliştii prezintă risc de cancer de testicul. Ei au un risc mai mare. Tot ei prezintă şi un risc mai mare de cancer la prostată

Cum tratăm traumatismul?

Uneori, din neatenţie sau în timpul derulării unor activităţi sportive, un bărbat poate suferi o lovitură la testicule. Chiar dacă ştie de unde vine durerea, acesta trebuie să meargă de urgenţă la medic.

„Prima lui reacţie trebuie să fie aceea de a merge la medic, la camera de gardă, la urolog. Chiar dacă nu se umflă. Medicul este cel care stabileşte ce s-a întâmplat, de fapt. Face un examen clinic, face o ecografie, să vadă dacă nu s-a produs vreo torsiune testiculară. În primele patru ore de la suferirea traumatismului acesta trebuie să meargă la medic, pentru că testicolul trebuie detorsionat, ori manual, ori în sala de operaţii, ca să salveze testicolul. Altfel, testicolul suferă nişte modificări, care pot duce la atrofieri, la alte probleme, alte complicaţii”, ne avertizează urologul.

Torsiunea testiculară poate apărea şi la copil şi la adult, oricând sau, în cazul adultului, în timpul manevrării mai intempestive a sacului scrotal de către parteneră în timpul actului sexual sau se poate întâmpla şi spontan.

Regula de fier este ca bărbatul să meargă la medic.

Indicat ar fi să meargă la un spital care are urologie, la camera de gardă. În Bucureşti sunt mai multe unităţi: Spitalul „Dumitru Burghele”- Panduri, Spitalul „Sf. Ioan”, Spitalul Militar. Acestea au camere de gardă de urgenţă.

Viaţa intimă poate fi afectată

În funcţie de cauza care determină durerea testiculară, viaţa intimă poate fi afectată în fel şi chip, ne spune dr. Sorin Opriş. Întâi îl afectează pe bărbat. Dacă pe el îl doare îi produce tulburări de erecţie. Asta e cea mai gravă.

Apoi… pot apărea neînţelegeri în cuplu, soţia îl poate bănui că are altă relaţie. E drept, poate fi şi el un tip introvertit, frustrat de faptul că are dureri şi nu mai are chef de aşa ceva.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel