Medicament natural pentru ficat. Se poate pune în salate și în supe

Din cuprinsul articolului

Medicament natural pentru ficat. Măcrișul, cu gustul său acrișor, este utilizat ca plantă medicinală sau alimentară încă din Evul Mediu în tratamentul inflamațiilor tractului respirator superior și în cazul bolilor de piele.

Frunzele măcrișului conțin mult fier, vitaminele B, C, A, PP, K, magneziu, iod, sulf, potasiu, fosfor, acid folic, antioxidanți și calciu. Au un conținut scăzut de calorii și, la fel ca spanacul, conțin acid oxalic, ceea ce îi conferă un gust acru, astringent, potrivit www.expresul.com. În rădăcinile de măcriș se găsesc substanțe fenolice.

Putem consuma măcrișul crud — în salate — sau fiert — în ciorbe, sosuri, piureuri, omlete, în combinații cu alte legume. Frunzele de măcriș se pot prepara în același mod ca spanacul sau ștevia.

Medicament natural pentru ficat

Pentru uz medicinal, se recoltează partea aeriană a plantei și rădăcina. Se folosesc în stare crudă, sub formă de infuzie, pulbere, decoct și în amestec cu alte plante.

Măcrișul este un adevărat medicament pentru ficat. Rădăcina de măcriș are un gust dulce-acrișor și se folosește deseori în cure de detoxifiere și în tratamentul unor afecțiuni hepatice.

Sucul din frunze este un tonic acru, care stimulează funcția vezicii biliare și a ficatului. Este indicat în tratarea alergiilor cu urticarii și a anemiilor, fiind foarte bogat în fier.

Această plantă are un extraordinar efect vindecător și asupra sistemului digestiv. Stimulează pofta de mâncare, este laxativ și regularizează tranzitul intestinal. Rădăcina se folosește în cazuri de dizenterie.

Sistemul urinar este foarte bine stimulat de consumul de măcriș, prin faptul că această plantă are efect depurativ și diuretic. Frunzele tinere de măcriș se folosesc ca diuretic în cazuri de artrite.

Deoarece conține vitamina C în cantități importante, măcrișul este indicat în vindecarea cazurilor de scorbut, boală cauzată de lipsa de vitamină C în alimentație, care se manifestă prin slăbirea forței musculare, anemie, sângerarea gingiilor, căderea dinților, apariția unor plăgi deschise etc. Ca tratament, cel mai indicat în cazul bolnavilor de scorbut este consumul de suc obținut din măcriș proaspăt.

Măcrișul are efect benefic și în cazul următoarelor afecțiuni: abcese, acnee, furuncule, tumori albe (artrite tuberculoase cronice cu umflarea țesuturilor), cancer, afecțiuni ale nervilor periferici, diaree, gastrită, hepatită, imunitate scăzută, intoxicații ale organismului, paralizie, pareze, pecingine și ulcer, dar și ca afrodisiac.

Din cauza conținutului ridicat de acid oxalic, persoanele care suferă de reumatism sau de afecțiuni renale ar trebui să evite consumul de măcriș, după cum menționează site-ul diversificare.ro. De asemenea, măcrișul este interzis pentru cei cu astm, artritism, gută, reumatism, colici nefrotice și calculi cu urați.

Recent Posts

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav! Semnele bolii hepatice grase…

25 de minute ago

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria. Curmalele, căci despre ele vorbesc experții, pot…

55 de minute ago

Planta minune care protejează ficatul. Abundă în Vitamina C și complex de Vitamina B

Planta minune care protejarea ficatului. Un stil de viață nesănătos este principalul factor care conduce…

o oră ago

Ai exagerat cu mâncarea de Paște? Aplică rapid aceste sfaturi

Ce trebuie să faci dacă ai mâncat prea mult de Paște. În funcție de tradiții…

2 ore ago

Cum să accelerezi metabolismul și să pierzi mai repede în greutate

Cum să accelerezi metabolismul. Condimentele nu numai că adaugă savoare mâncărurilor, dar au, în același…

2 ore ago

Truc benefic pentru sănătate. Cum să îți îmbunătățește starea de spirit. Există  un elixir natural care crește nivelul de serotonină

Truc benefic pentru sănătate. Cum să îți îmbunătățește starea de spirit. Există  un elixir natural…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic