Din cuprinsul articolului
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, o tulburare cerebrală care distruge lent memoria și abilitățile de gândire ale unei persoane. Se estimează că din 57 de milioane de persoane trăiau cu demență la nivel global în 2021, boala Alzheimer reprezenta 60-70% din totalul cazurilor.
Alzheimer duce la pierderea funcțiilor cognitive, cum ar fi gândirea, amintirea și raționamentul, împreună cu abilitățile comportamentale, într-o asemenea măsură încât interferează cu viața și activitățile zilnice ale unei persoane. În timp, pacienții cu Alzheimer își pierd capacitatea de a îndeplini sarcini zilnice simple, cum ar fi mâncatul sau mersul pe jos.
Medicamente prescrise frecvent ce cresc riscul de Alzheimer
Un nou studiu avertizează că adulții care iau anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă se pot confrunta cu un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență.
Conform unei meta-analize publicate în revista Neurology and Urodynamics, persoanele care iau anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă timp de mai mult de trei luni au un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer.
Astfel, utilizarea pe termen lung a medicamentelor anticolinergice, prescrise în mod obișnuit pentru afecțiuni precum vezica hiperactivă, alergii și depresie, poate crește riscul de demență cu 46%.
Studiul, care a analizat 21 de studii și a inclus o meta-analiză a șase, a analizat impactul medicamentelor anticolinergice administrate timp de cel puțin trei luni. Aceste medicamente blochează acetilcolina, un neurotransmițător esențial pentru memorie și funcția cognitivă. Acetilcolina transmite mesaje în sistemul nervos. În creier, acetilcolina este legată de învățare și memorie. În restul corpului, stimulează contracțiile musculare.
Medicamentele anticolinergice includ, de asemenea, antihistaminice, antidepresive triciclice, medicamente pentru controlul vezicii hiperactive și medicamente pentru ameliorarea simptomelor bolii Parkinson.
Asociere între utilizarea prelungită a anticolinergicelor și riscul de demență
Concluziile au relevat o asociere clară între utilizarea prelungită a anticolinergicelor și riscul de demență. Studiul a constatat că persoanele care au luat aceste medicamente anticolinergice au avut un risc crescut cu 46% de demență comparativ cu cele care nu le-au luat.
Riscul a crescut odată cu o expunere mai lungă, unele studii menționând un efect dependent de doză.
„Utilizarea anticolinergică timp de ≥3 luni a crescut riscul de demență, în medie, cu aproximativ 46% față de neutilizare. Această relație a fost consistentă în studiile care evaluează medicamentele pentru vezica urinară hiperactivă. Riscul de a dezvolta demență trebuie analizat cu atenție în contextul beneficiilor potențiale înainte de a se prescrie anticolinergice”, au declarat autorii.
Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Nottingham a constatat că a existat o creștere cu aproape 50% a riscului de demență în rândul pacienților cu vârsta de 55 de ani și peste care au utilizat zilnic medicamente anticolinergice puternice timp de trei ani sau mai mult.