Medicamente mai ieftine pe rafturile farmaciilor din România

Din cuprinsul articolului

Medicamentele s-au ieftinit semnificativ în țara noastră în luna martie, potrivit statisticilor oficiale. Vestea bună este că această categorie de produse a scăpat din centrifuga creșterii accelerate a ratei inflației din ultimul an.

Astfel, medicamentele s-au scumpit în 2021 cu 1,38%, în medie, după o creștere de 1,49% în 2020 și de 2,53% în 2019.

Creșterea prețurilor a accelerat puternic în 2022, când s-a înregistrat un avans de 5,78% (decembrie 2022 față de decembrie 2021), nivel similar cu cel cumulat în precedenții 3 ani.

Însă tendința s-a inversat în acest an. În luna martie, prețurile medicamentelor au scăzut cu 7%, în medie, față de luna precedentă, cea mai mare ieftinire la orice categorie de produs sau serviciu. Comparativ cu martie 2022, prețurile medicamentelor s-au redus cu 2,3%, în medie, informează 360medical.ro.

Prețurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală sunt reglementate în România, ca și în restul Uniunii Europene, ceea ce reduce variațiile de costuri pe această componentă.

Ultima corecție a prețurilor din Canamed a intrat în vigoare la 1 martie 2022, iar prețurile sunt valabile până la 30 iunie 2023.

Prețurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Noi tratamente gratuite şi compensate

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a inclus în lista de medicamente gratuite şi compensate opt noi molecule inovative. Se estimează că de noile medicamente vor beneficia peste 700.000 de pacienţi.

”La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 12 aprilie 2023, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Recent Posts

Top 10 alimente pentru a elimina toxinele din ficat în mod natural și pentru a preveni insuficiența hepatică

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește ca depozit de nutrienți…

22 de minute ago

Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Seniorii țării s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8% la 1 ianuarie în…

52 de minute ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată până pe 10 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în perioada 13…

o oră ago

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

2 ore ago

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

12 ore ago

Citeste si: