Adio diete draconice! S-a descoperit hormonul care poate prezice menținerea scăderii în greutate

Oamenii de ştiinţă au făcut un nou pas important în sprijinul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus, în contextul unei adevărate epidemii de obezitate înregistrată în multe țări.

Mulți oameni reușesc să slăbească cu succes, partea dificilă fiind însă menținerea pierderii în greutate. Un nou studiu al universității din Copenhaga arată că hormonul neurotensină poate ajuta la prezicerea capacității oamenilor de a menține pierderea în greutate.

Studiul, care a fost publicat în revista Metabolism, este un așa-numit studiu de validare a conceptului, ceea ce înseamnă că este pentru prima dată când hormonul a fost investigat în legătură cu pierderea în greutate indusă de o dietă hipocalorică.

Cercetătorii au examinat efectul pierderii în greutate la șoarecii obezi și au ajuns la concluzia că pierderea în greutate a dus la scăderea cantității de hormon neurotensin. Ulterior, în cadrul unui studiu clinic s-a constatat că pierderea în greutate a dus, de asemenea, la scăderea cantității de neurotensină la om.

„Interesant este faptul că persoanele care au menținut pierderea în greutate au eliberat mai multă neurotensină decât persoanele care s-au îngrășat din nou”, explică profesorul Signe Sørensen Torekov, de la departamentul de științe biomedicale al universității din Copenhaga, unul dintre autorii studiului, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Cum se poate produce inhibarea apetitului exagerat

Potrivit cercetătorului, asta ar putea ajuta la explicarea motivelor pentru care unele persoane reușesc mai bine decât altele să mențină pierderea în greutate. Ca și alți hormoni implicați în reglarea apetitului, neurotensina este eliberată de intestine atunci când mâncăm, iar informațiile sunt compilate în creier, care va determina dacă trebuie să continuăm să mâncăm sau dacă ne simțim sătui.

Participanții au pierdut în greutate pe parcursul celor opt săptămâni de dietă hipocalorică. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au slăbit și mai mult în anul care a urmat dieta au eliberat mai multă neurotensină decât persoanele care au luat în greutate după ce au încheiat dieta.

„Rezultatul este unul interesant, întrucât se poate specula că persoanele care s-au îngrășat din nou pur și simplu nu au efectul de inhibare a apetitului pe care pare să-l aibă neurotensina”, spune prof. Signe Sørensen Torekov.

Se pare că persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică pentru a pierde în greutate eliberează mai multă neurotensină atunci când mănâncă. Această idee i-a inspirat pe cercetători să studieze efectul neurotensinei asupra pierderii în greutate.

Se știe că alți hormoni intestinali, eliberați în cantități mai mari după o intervenție chirurgicală pentru obezitate, ajută la explicarea faptului că persoanele care au suferit o astfel de intervenție sunt capabile să-și mențină pierderea în greutate

„Nimeni nu studiase rolul neurotensinei în legătură cu pierderea în greutate indusă de dietă”, spune doctorul în medicină, Joachim Holt, primul autor al studiului.

Obstacol hormonal pentru persoanele care se luptă cu obezitatea

Un alt lucru interesant pentru cercetători, în ceea ce privește studierea acestor hormoni ai apetitului, a fost acela de a afla cum ar putea răspunde oamenii la un potențial tratament și mai ales la combinația mai multor hormoni ai apetitului pentru a menține pierderea în greutate.

Atunci când cercetătorii au descoperit pentru prima dată leptina, un hormon cheie în reglarea greutății, au aflat că nivelul acestuia scad în timpul pierderii în greutate. „Acest lucru ar putea indica faptul că o creștere a cantității de leptină din organism ar determina oamenii să slăbească”, spune prof. Signe Sørensen Torekov.

Se pare că persoanele care trăiesc cu obezitate sunt rezistente la leptină, ceea ce înseamnă că nu răspund la acest hormon cu o pierdere în greutate. „Nu știm dacă acest lucru este valabil și pentru neurotensină, așa că mai avem încă mult de lucru în fața noastră”, a concluzionat profesorul.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

4 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

4 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

5 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

5 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

6 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

6 ore ago

Citeste si: