Din cuprinsul articolului
Hiperuricemia este termenul medical care desemnează faptul că o persoană are niveluri ridicate de acid uric în organism. Medicii atrag atenţia că acumularea de acid uric și formarea de cristale fine în articulații pot provoca inflamații semnificative, umflături și dureri severe. Afectează într-o măsură mai mare bărbații și femeile aflate la postmenopauză.
Cum se manifestă inflamația articulară și ce o agravează?
În cazurile de exacerbare a inflamației articulare, durerea este foarte severă, după apariția roșeții și umflăturilor în zona degetului mare de la picior sau a articulațiilor. Durerea poate fi atât de severă încât chiar și atingerea zonei afectate de inflamație este chinuitoare.
Inflamația articulațiilor cauzată de acidul uric este cauzată de consumul de carbohidrați, grăsimi hidrogenate, alcool, carne etc. Riscul este întotdeauna crescut de stres, hipertensiune arterială, rezistență la insulină, obezitate, boli de rinichi și multe altele.
-
Băuturi îndulcite
Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Pediatrie explică faptul că tinerii care beau mai multe lichide îndulcite și carbogazoase sunt mai afectați de nivelurile ridicate de acid uric.
Alte studii arată că femeile care beau o băutură dulce pe zi au cu 74% mai multe șanse de a dezvolta inflamații articulare.
-
Alcool
Consumul de alcool, în special berea, are un rol negativ în sănătatea articulațiilor și crește nivelul de acid uric.
Cum să previi imflamarea articulațiilor
Dacă vrei să previi această boală dureroasă sau să o ții sub control, urmează aceste sfaturi:
- Evitați alimentele bogate în proteine, cum ar fi fasolea, lintea, puiul, stridiile și peștele gras.
- Evitați sau limitați consumul de brânză și bere.
- Beți cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a elimina acidul uric din organism.
- Consumați fructe și legume în mod regulat, în special cartofi dulci, orez brun și țelină.
- Prunele uscate sunt un remediu ideal pentru acidul uric.
- Consumă mai multe cireșe și afine, deoarece sunt bogate în bioflavonoide și scad nivelul de acid uric.
- Cireșele și ananasul ajută și ele împotriva acidului uric.

- Combinați bananele, perele, merele, cireșele, ananasul, ghimbirul și migdalele într-un blender și consumați amestecul în fiecare dimineață.
- Consumă mai mult ghimbir sau ceai de ghimbir pentru a combate inflamația articulațiilor.
- Beți 1-2 linguri de oțet de mere nefiltrat, dizolvat în apă, sau înmuiați-vă picioarele într-un lighean cu apă și oțet.
- Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, util în scăderea acidului uric. Doza zilnică recomandată este de 4 lingurițe de bicarbonat de sodiu dizolvat în apă.
Acumularea de acid uric în articulații este o afecțiune care poate duce la dureri severe, inflamații și afectarea calității vieții. Deși afectează mai des bărbații și femeile aflate la postmenopauză, tot mai mulți tineri sunt, de asemenea, expuși riscului din cauza dietei și a stilului de viață sedentar.
Din fericire, afecțiunea poate fi controlată printr-o dietă adecvată, hidratare și evitarea obiceiurilor dăunătoare precum alcoolul și băuturile zaharoase. Consumul regulat al anumitor fructe, legume și remedii naturale contribuie, de asemenea, la reducerea nivelului de acid uric.