Categories: Ştiri sănătate

Medicii confirmă impactul lung al Covid-19 asupra inimii: Aceste simptome post Covid sunt alarmante

Covid este acum relativ mai puțin grav decât a fost acum trei ani. Cu toate acestea, riscul legat de boală este încă acolo atâta timp cât Covid-ul continuă să chinuie unii pacienți mult timp chiar și după recuperarea inițială. Acum, un nou studiu de cercetare a arătat că pacienții cu Covid lung au de două ori mai multe șanse de a prezenta complicații cardiace.

Această nouă analiză a aproape șase milioane de pacienți a confirmat ceea ce cardiologii văd de ani de zile la pacienții cu Covid lung, adică un risc mult mai mare de complicații cardiovasculare. Conform studiului, cercetătorii au descoperit că pacienții cu Covid lung au experimentat dureri în piept, dificultăți de respirație comparativ cu pacienții care nu au avut niciodată Covid.

Long Covid este definit ca simptome care persistă sau simptome noi care apar la mai mult de patru săptămâni după infecția inițială.

Un alt studiu, confirmă că unele persoane care au făcut COVID ar putea prezenta în viitor un risc crescut de probleme cardiace, pulmonare şi chiar un risc dublu de deces.

Mai exact, aproape 3% dintre persoanele cu long-COVID au murit, comparativ cu 1% dintre cei care nu au fost infectați cu SARS-CoV-2, arată un studiu derulat pe o perioadă de un an, în care au fost analizate daunele de asigurări de la peste 30.000 de persoane. În plus, unii bolnavi au raportat că nu și-au recăpătat pe deplin simțul mirosului și al gustului.

Medicul cardiolog Ștefan Busnatu spune că datele existente la acest moment arată că sindromul long-COVID se poate întinde pe o perioadă de până la șase luni, chiar și un an de zile, și explică simptomele care pot apărea în cazul în care este afectată inima.

Medicul cardiolog Ștefan Busnatu pentru Rador: „Cele mai frecvente simptome care sunt asociate cu COVID-long, când vorbim de simptomele cardiovasculare, sunt cele reprezentate de dureri toracice sau disconfortul la nivelul toracelui, elemente ce țin de palpitații, sau, în termeni medicali, aritmiile cardiace, și o componentă care e conextă cu componenta respiratorie, dar întotdeauna trebuie investigată și din punct de vedere cardiovascular, pentru a exclude o patologie foarte severă, reprezentată de dificultățile de respirație sau dispneea.

Astea sunt elementele centrale care, dacă sunt prelungite, practic reprezintă în sine simptome de alarmă pentru pacienți. Și, mai departe, bineînțeles că se ajunge și la efectuarea de analize de sânge sau diverse investigații pentru a vedea dacă sunt semne de sindrom COVID-long”.

 

 

Recent Posts

Când ajung pensiile pe luna iunie

Când ajung pensiile pe luna iunie. În luna mai, s-a produs o modificare semnificativă în…

20 de minute ago

Vitamina de care are nevoie orice femeie. Medic: ”Le-am prescris tututor pacientelor pentru că protejează de cancer la sân și osteoporoză”

Una dintre cele mai benefice vitamine pentru femei. Toate femeile care au împlinit  20 de…

40 de minute ago

Pensie mai mare cu 1.650 lei după recalculare pentru această categorie de pensionari

Pensie mai mare cu 1.650 lei. Recalcularea pensiilor pentru o anumită categorie de pensionari va…

o oră ago

Alimentul-medicament care ar putea reduce riscul de deces din cauza demenței

Alimentul-medicament care reduce riscul de deces din cauza demenței. Datorită influențelor populare precum talk-show-urile cu…

o oră ago

Ţările europene în care salariul minim depăşeşte 2.000 de euro. Pe ce loc se situează România

Salariul minim în țările europene. 2024 este anul în care Uniunea Europeană face un pas…

2 ore ago

Speranțe pentru vindecare. Primul vaccin personalizat pentru cancer este testat în Marea Britanie

Vaccin personalizat pentru cancer, testat în Marea Britanie. Un studiu important al primului vaccin ARNm…

2 ore ago

Citeste si: