Din cuprinsul articolului
Conform unui studiu, apa de cocos ar putea face mai mult decât să vă potolească setea – ar putea contribui la prevenirea unei boli care crește riscul de cancer.
Experții consideră că această băutură are potențialul de a ține sub control simptomele colitei ulcerative – o boală inflamatorie intestinală cronică ce poate duce la cancer intestinal.
Vorbind despre aceste descoperiri pe Instagram, Dr. Kunal Sood citat de Daily Mail, anestezist din Maryland, SUA, a declarat: „Deși studiul s-a concentrat pe pacienții cu colită ulcerativă, apa de cocos ar putea fi un instrument blând, bazat pe alimente, care susține sănătatea intestinală, dar cu recomandarea unui medic.” Colita ulcerativă este o afecțiune pe termen lung în care colonul și rectul se inflamează, provocând ulcerații dureroase pe mucoasa intestinului gros.
Simptome colita ulcerativă
Simptomele comune ale acestei afecțiuni – care afectează aproximativ 300.000 de persoane în Regatul Unit și până la 900.000 în SUA – includ diaree severă, dureri abdominale intense, oboseală și pierdere în greutate.
Simptomele se pot agrava și pot afecta și alte părți ale corpului, provocând umflarea țesutului adipos sub piele, dureri articulare și chiar slăbirea oaselor.
Cercetătorii de la All India Institute of Medical Sciences au analizat 97 de pacienți cu colită ulcerativă ușoară până la moderată pentru a observa dacă apa de cocos ar avea efecte antiinflamatorii asupra microbiomului intestinal al acestora.
Ei au descoperit că consumul a 400 ml de apă de cocos pe zi, timp de opt săptămâni, a condus la o rată mai mare de remisie clinică – atunci când simptomele se diminuează aproape până la dispariție – comparativ cu un placebo. Într-un videoclip postat pe Instagram, Dr. Sood, care nu a fost implicat în studiu, a adăugat: „Cercetătorii au constatat că apa de cocos a modificat microbiomul intestinal, favorizând bacteriile benefice și reducând bacteriile inflamatorii. Conținutul său ridicat de potasiu și peptide antimicrobiene pot juca un rol în acest efect.”
Marea Britanie este cel mai mare consumator de apă de cocos din Europa, iar potrivit datelor publicate de Grand View Research, vânzările de apă de cocos au generat 200 de milioane de lire sterline (270.000 de dolari) în 2023.
În SUA, piața ar putea ajunge la o valoare estimată de 741.000 de lire sterline (1 miliard de dolari) în acest an.
Colită ulcerativă crește riscul de cancer intestinal cu 18%
Pacienții cu colită ulcerativă prezintă un risc crescut de cancer intestinal, iar acest risc devine mai sever pe măsură ce boala persistă. Potrivit studiilor, traiul cu această boală timp de 30 de ani poate crește riscul de cancer intestinal cu 18%.

Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că consumul zilnic a doar 400 ml de apă de cocos ar putea ajuta la gestionarea simptomelor și la prevenirea bolii mortale.
Apa de cocos a câștigat popularitate în ultimii ani datorită presupuselor sale beneficii pentru sănătate. Este o sursă naturală de electroliți, vitamine și minerale, la un preț de aproximativ 2,20 lire sterline pe sticlă.
Această apă limpede se găsește în interiorul nucilor de cocos verzi și necoapte și conține, într-o singură ceașcă, aproximativ 600 mg de potasiu. Potrivit NHS, adulții ar trebui să consume aproximativ 3.500 mg de potasiu pe zi.
Potasiul este esențial pentru menținerea echilibrului lichidelor și al sodiului în organism, ajutând la reducerea inflamației.
De asemenea, apa de cocos conține niveluri ridicate de antioxidanți, care pot ajuta la neutralizarea stresului oxidativ ce duce la deteriorarea celulelor.
Pacienții cu colită ulcerativă sunt mai expuși riscului de cancer intestinal, deoarece inflamația cronică poate determina modificări continue ale celulelor din intestin. Această regenerare rapidă a celulelor crește probabilitatea apariției unor anomalii care pot evolua în cancer.
Pentru a reduce riscul ca boala să se transforme într-un cancer intestinal, pacienților li se recomandă, conform ghidurilor NHS, să adopte o dietă echilibrată, care să includă multe fructe și legume proaspete – cum ar fi apa de cocos.
Din păcate, mulți pacienți nu sunt conștienți că afecțiunea lor s-a transformat în cancer intestinal, deoarece simptomele inițiale sunt similare. Acestea includ sânge în scaun, diaree și dureri abdominale, simptome care sunt, de asemenea, comune în colita ulcerativă.
Pentru a detecta boala într-un stadiu incipient, pacienții cu colită ulcerativă sunt sfătuiți să efectueze controale periodice pentru a verifica semnele de cancer intestinal, începând cu 10 ani după apariția primelor simptome.