Sari la conținut

Incredibil. Ce operație au reușit medicii să facă unui copil înainte de a se naște

Incredibil. Ce operație au reușit medicii să facă unui copil înainte de a se naște. O echipă de medici din Boston a efectuat cu succes o nouă intervenție chirurgicală fetală pentru a trata o afecțiune rară a creierului cunoscută sub numele de malformație a venei Galen.

Intervenția chirurgicală a fost făcută unui copil al unui cuplu care erau la a patra sarcină. Derek și Kenyatta Coleman din Baton Rouge, Louisiana, au fost surprinși și entuziasmați când au aflat. Kenyatta, în vârstă de 36 de ani, și Derek, în vârstă de 39 de ani, sunt căsătoriți de șapte ani și erau gata să aibă un nou copil. Problemele au apărut la un control efectuat în timpul sarcinii.

Operație cu risc facută unui copil înainte de a se naște

Malformația venei Galen apare atunci când vasul de sânge care transportă sângele de la creier la inimă, cunoscut și sub numele de vena lui Galen, nu se dezvoltă corect. Malformația, cunoscută și sub numele de VOGM, are ca rezultat o cantitate mare de sânge care traversează vena și inima și poate duce la o mulțime de probleme de sănătate.

„Leziunile uriașe ale creierului și insuficiența cardiacă imediată după naștere sunt cele două mari provocări”, a declarat dr. Darren Orbach, radiolog la Spitalul de Copii din Boston și expert în tratarea VOGM.

De obicei, bebelușii sunt tratați după ce se naște folosind un cateter pentru a introduce spirale mici care încetinesc fluxul de sânge. Cu toate acestea, a spus Orbach, tratamentul are loc mult prea târziu. În ciuda progreselor în îngrijire, „50 până la 60 la sută din toți bebelușii cu această afecțiune se vor îmbolnăvi imediat. Și pentru aceștia, se pare că există o mortalitate de aproximativ 40%”, a spus Orbach. Aproximativ jumătate dintre sugarii care supraviețuiesc se confruntă cu probleme neurologice și cognitive severe, a spus el.

Astfel, echipa medicală au hotărât intervenția înainte de naștere. Deși intervenția chirurgicală in uter – efectuată înainte de nașterea copilului – a fost utilizată pentru alte afecțiuni, această procedură ghidată cu ultrasunete a fost printre primele pentru această afecțiune.

Dar când Kenyatta a făcut o ecografie la 30 de săptămâni de sarcină, ceva a fost diferit.

„Doctorul mi-a spus că ceva nu era în regulă în ceea ce privește creierul bebelușului și că inima i-a fost mărită”, își amintește Kenyatta.

Exact la o lună de la ecografie care a depistat malformația, Kenyatta a fost operată. Dar la această operație au participat doi pacienți: Kenyatta și copilul ei. Medicii trebuiau să se asigure că fătul era în poziția corectă, cu capul îndreptat spre peretele abdominal al mamei. Dr. Louise Wilkins-Haug, director de divizie de Medicină Fetală Maternală și Genetică Reproductivă la Brigham and Women’s Hospital, a colaborat cu Orbach pentru a se asigura că fătul nu numai că se află în poziția potrivită pentru procedură, ci și că va rămâne acolo.

Șansă la o viață normală

Medicii au introdus un ac prin peretele abdominal, trecând cu grijă un cateter prin ac, astfel încât bobinele minuscule de metal să poată umple vena, să încetinească fluxul sanguin și să reducă presiunea. Bebelușul a arătat imediat semne de îmbunătățire, scanările arătând scăderea tensiunii arteriale în zone cheie. Dar succesul nu a fost definit.

După procedură, Kenyatta elimina lichid amniotic. Două zile mai târziu, a intrat în travaliu la 34 de săptămâni. Pe 17 martie s-a născut Denver Coleman, cântărind 4 kilograme. Medicii au fost și ei mulțumiți. „În perioada imediată a nou-născutului, ea a fost foarte stabilă și nu a avut nevoie de niciunul dintre tratamentele imediate de care ar avea nevoie în mod obișnuit, fie că este vorba despre plasarea bobinelor sau dacă trebuie susținută funcția inimii cu medicamente”, a spus Wilkins-Haug.

La aproape două luni după ce s-a născut Denver, ea continuă să fie sănătoasă și să crească, petrecându-și cea mai mare parte a timpului dormind și mâncând. Nu ia niciun medicament pentru insuficiența cardiacă, iar examenul ei neurologic este normal. Nu există niciun indiciu că are nevoie de intervenții suplimentare. „Ne-a arătat de la bun început că a fost o luptătoare”, a spus Kenyatta, „a demonstrat că… „Hei, vreau să fiu aici”, potrivit CNN.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel