Din cuprinsul articolului
Medicul avertizează cu privire la o „boală tăcută” care afectează femeile. O boală tăcută, insidioasă se răspândește fără a da urme clare, distrugând articulațiile, pielea și organele vitale.
Lupusul, o boală autoimună cronică adesea confundată cu afecțiuni mai frecvente, poate dura ani de zile pentru a diagnostica – iar până atunci, efectele sale pot fi ireversibile.
Medicii avertizează: nu ignorați simptomele, cum ar fi oboseala, durerile articulare și erupțiile cutanate.
Deși în SUA sunt aproximativ 16.000 de cazuri noi înregistrate în fiecare an, chiar și astăzi diagnosticul său rămâne dificil și este adesea întârziat. Pacienții suferă în liniște, deoarece simptomele nu sunt întotdeauna evidente și nici ușor de recunoscut.
În condiții normale, sistemul imunitar este garda organismului. Îi detectează pe „invadatori” și îi neutralizează. În lupus, însă, acest scut de apărare este confuz și atacă celulele, țesuturile și organele în sine.
În funcție de locul în care se întoarce această „trădare internă”, corpul afișează o multitudine de simptome – de la articulații și piele la rinichi și inimă. Acest fenomen se numeste autoimunitate, iar lupul este una dintre cele mai complexe expresii ale sale.
Cauza afecțiunii nu este clară
Experții spun că unii se nasc predispuși – „prima lovitură”. În cursul vieții lor, o „a doua lovitură” – cum ar fi o infecție virală sau radiațiile ultraviolete – poate declanșa manifestarea acesteia.
90% dintre pacienți sunt femei

Este, de asemenea, interesant faptul că 90% dintre pacienți sunt femei. Oamenii de știință speculează că hormonii joacă un rol cheie, deoarece acutizările coincid adesea cu menstruația sau cu sarcina.
Confirmarea bolii nu este ușoară. Nu există un test specific care să blocheze diagnosticul. De obicei, medicii încep cu un test de anticorpi antinucleari (ANA), dar chiar și un rezultat pozitiv nu este suficient.
Experții combină semnele clinice, constatările de laborator și monitorizează evoluția simptomelor pentru a ajunge la un diagnostic.
Boala se manifestă în diferite moduri
Cele mai frecvente simptome includ durerea și inflamația articulațiilor. De asemenea, caracteristici sunt erupțiile cutanate – cum ar fi binecunoscuta „erupție cu efect de măsură” care trece prin nas și obrajii și alte erupții cutanate, pe tot corpul.
În același timp, mulți pacienți suferă de oboseală, căderea părului și sindromul Raynaud, unde degetele devin albe sau bruise în frig. Cu toate acestea, aceste simptome sunt adesea ignorate sau atribuite cauzelor mai „neviente”.
Deși nu există încă un tratament, lupusul este considerat acum o boală tratabilă. Principalul instrument în tolba de medici este hidroxicloochina – un medicament ușor cu puține efecte secundare, dar monitorizat pentru toxicitatea oculară potențială.
În cazurile mai severe, se administrează medicamente imunosupresoare, care „scad” intensitatea sistemului imunitar, la preţul unui risc crescut de infecţii.
În același timp, comunitatea științifică lucrează la tratamente inovatoare care vizează anumite părți ale sistemului imunitar pentru a limita inflamația cu mai puține efecte secundare. Unele au fost deja aprobate, în timp ce altele se află într-o fază de testare.
Cu toate acestea, există modalități de prevenire sau limitare:
- Protecție solară, cu protecție solară de înaltă rezistență.
- Informații cu vaccinări, pentru a evita infecțiile.
- Dieta antiinflamatoare, care ajută la sănătatea generală.
- Reducerea stresului, atât fizică, cât și psihologică.