MENORAGIA. Fibroamele și cancerul pot fi de vină pentru menstruația abundentă

Din cuprinsul articolului

Menoragia sau hipermenoreea este o problemă care se caracterizează prin creșterea fluxului menstrual și a duratei acestuia și poate trăda afecțiuni grave.

O menstruaţie abundentă poate dura mai mult de o săptămănă şi este adeseori insoţită de dureri constante in abdomenul inferior şi de scurgeri cu cheaguri mari de sânge. Consecinţă a acestei dereglări menstruale este anemia, pe care o putem identifica după senzaţia de oboseală, epuizare, vertij, cefalee, stare generală proastă, tahicardie (accelerare anormală a bătăilor inimii) şi hipotensiune.

De ce apare menoragia?

Dereglări hormonale. Cei doi hormoni feminini, estrogenul şi progesteronul, reglează ingroşarea mucoasei uterine denumite endometru, care este apoi eliminată in timpul menstruaţiei. Dacă hormonii nu se incadrează in valorile normale, se produce un dezechilibru hormonal care duce la ingroşarea excesivă a endometrului. Din acest motiv, menstruaţia va fi mai abundentă decăt in mod normal. Dereglările hormonale sunt cauzate uneori de o disfuncţie o ovarelor.

Hipertiroidia. O boală endocrină apărută in urma secreţiei excesive de hormoni tiroidieni, este uneori cauza menstruaţiei abundente. Menoragia nu este singurul simptom al hipertiroidiei. Ea este insoţită de scădere in greutate, insomnii, transpiraţii abundente, stare de nervozitate, tahicardie. Un profil hormonal poate diagnostica această afecţiune, iar tratamentul reglează fluxul menstrual.

Fibroame şi cancer. Fibroamele uterine, tumorile benigne ale uterului sunt o altă cauză frecventă de menoragie. Apariţia şi dezvoltarea fibromului sunt influenţate de hormonii estrogen şi progesteron. In majoritatea cazurilor, ciclul menstrual se dereglează, iar săngerările abundente sunt una dintre manifestările fibromului. Deşi mai rar, cancerul cervical sau cel de endometru poate fi cauză de menoragie.

Hipertensiunea, medicamentele anticoagulante, boli de sânge precum trombocitopenia (scăderea numărului de trombocite), tulburările de coagulare sau hemofilia, precum şi bolile hepatice precum ciroza hepatică pot provoca menoragie.

Boala inflamatorie pelvină. Anexita poate fi o altă cauză a menoragiei și se referă la o infecție care se localizează la nivelul organelor reproducătoare superioare ale femeii. De regulă, tratamentul implică administrarea de antibiotice timp de 14 zile.

Dispozitivele contraceptive intrauterine. Femeile pot suferi de menoragie și ca urmare a utilizării unor dispozitive intrauterine în scop contraceptiv. Afecțiunea ar trebui sa dispară în urma înlăturării acestor dispozitive și a aplicării unui tratament contraceptiv alternativ.

Recent Posts

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

2 minute ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

32 de minute ago

Băutura miraculoasă care curăță colonul de toate toxinele

Sindromul intestinului iritabil, constipație cronică, permeabilitate intestinală crescută, colon iritabil - sunt câteva dintre problemele…

o oră ago

ANM anunţă fenomene EXTREME în luna MAI. PROGNOZA meteo detaliată

Potrivit meteorologilor AccuWeather, luna mai aduce o prognoză meteo atipică, împotriva curentului din ultimele luni.…

2 ore ago

Horoscopul BANILOR pentru luna mai 2024. ZODIA care trage lozul câştigător

Astrele au veşti bune pentru majoritatea nativilor. Luna mai va aduce bani, bucurie și noroc pentru…

2 ore ago

Boala care macină oasele poate fi descoperită cu 8 ani înainte

Un test de sânge a reușit să estimeze cu succes osteoartrita genunchiului cu cel puțin…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia