Sari la conținut

Metoda inedită prin care cercetătorii japonezi ajută pacienții paralizați să meargă din nou

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetătorii niponi au descoperit o terapie revoluţionară cu ajutorul căreia pacienții cu leziuni ale măduvei spinării pot să își recapete o parte din mobilitate.

Este vorba despre terapia cu celule stem, care a dovedit rezultate preliminare promițătoare în ameliorarea paraliziei, conform unui studiu clinic efectuat în Japonia.

Paralizia, o afecțiune debilitantă cauzată adesea de leziuni ale măduvei spinării, afectează milioane de persoane la nivel mondial. Măduva spinării, esențială pentru transmiterea semnalelor între creier și corp, are o capacitate limitată de autoregenerare după o leziune.

Eficacitatea transplantului de celule stem neurale

Un studiu recent condus de profesorul Hideyuki Okano de la Universitatea Keio a evaluat eficacitatea transplantului de celule stem neurale derivate din celule stem pluripotente induse (iPS) la pacienți cu leziuni grave ale măduvei spinării. Unul dintre pacienți, inițial complet paralizat, a reușit să stea în picioare fără asistență și a început exerciții de mers. Un altul și-a recăpătat parțial mișcarea brațelor și a picioarelor.

Sursă foto: Getty Images

Tratamentul a fost administrat pacienților, toți bărbați adulți, la scurt timp după leziune, în faza subacută (între 14 și 28 de zile). Fiecare participant a primit o injecție cu două milioane de celule stem neurale la locul leziunii, cu scopul de a regenera conexiunile nervoase afectate.

Un alt pacient a progresat de la incapacitatea de a sta în picioare singur („A”) la posibilitatea de a mânca independent și de a utiliza un scaun cu rotile („C”). Cu toate acestea, doi dintre cei patru pacienți nu au prezentat îmbunătățiri semnificative.

Potrivit echipei de cercetători, nu au fost raportate efecte secundare grave, fapt ce sugerează un profil de siguranță acceptabil al tratamentului, scrie incredibilia.ro.

James St John, neurocercetător la Universitatea Griffith din Australia, a apreciat rezultatele ca fiind pozitive, subliniind totodată necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a determina dacă ameliorările observate se datorează terapiei cu celule stem sau proceselor naturale de recuperare.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel