Din cuprinsul articolului
Un nou studiu publicat în jurnalul Environmental Science and Technology Letters relevă o metodă simplă prin care pot fi eliminate aproape 90% din microplasticele cu care poate fi contaminată apa de băut.
Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că procesul de fierbere a apei timp de 5 minute înainte de consum este cea mai eficientă metodă de distrugere a reziduurilor plastice, transmite Live Science.
Microplasticele sunt particule din material plastic cu dimensiunea de cel mult 5 milimetri, conform Administraţiei americane pentru Oceane şi Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA). Acestea au devenit imposibil de evitat, fiind omniprezente în apele mărilor şi oceanelor, chiar şi în atmosferă, precum şi în apa îmbuteliată.
Studiile cu privire la modul în care microplasticele ar putea afecta sănătatea umană sunt încă prea puţine, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Dar unele tipuri de reziduuri plastice, cum este polistirenul, pot ucide celule umane, provoacă inflamaţii la nivelul intestinului şi, în cazul testării pe şoareci, s-a demonstrat că pot reduce fertilitatea.
În cadrul noului studiu oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra găsirii unor metode practice de eliminare a microplasticele din apă. „Consumul apei fierte, o veche tradiţie în unele ţări asiatice, se presupune că aduce beneficii sănătăţii umane pentru că prin procesul de fierbere sunt eliminate unele substanţe chimice şi marea majoritate a substanţelor biologice. Însă, deocamdată rămâne incert dacă fierberea este o metodă eficientă pentru îndepărtarea nano şi microplasticelor din apa plată”, scriau autorii studiului în motivarea cercetării, potrivit Agerpres.
Pentru a verifica ipoteza de cercetare, au fost testate mai multe mostre de apă plată ce conţineau numeroase dintre mineralele care se află de obicei în apă, precum şi trei dintre cele mai comune particule microplastice – polistiren, polietilen şi polipropilen. De asemenea, cercetătorii au variat „duritatea” apei din mostrele folosite, modificând concentraţia de carbonat de calciu.
Mostrele de apă au fost fierte timp de 5 minute şi apoi lăsate să se răcească. Cercetătorii au remarcat o reducere drastică a particulelor microplastice. În cazul mostrelor de apă cu o duritate mai mare reducerea a ajuns până aproape de 90% pentru că prin fierbere carbonatul de calciu s-a solidificat, reţinând particulele de plastic.
Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…
Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…
Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…
Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…
Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…
Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…