Sari la conținut

Ce este în neregulă cu apa de la robinet. Când să nu o bei

apa de la robinet, periculoasă
Sursă foto: pixabay
Apa de la robinet, periculasă

Apa fierbinte de la robinet poate să fie periculoasă pentru sănătate din cauza contaminarii cu metale grele sau alte substanțe chimice din conductele de apă. De asemenea, temperatura prea ridica a apei poate sa afecteze compozitia chimica a apei si sa elibereze substanțe nocive.

Inspectoratul pentru apă potabilă din Marea Britanie spune că nu ar trebui să bem niciodată apă fierbinte de la robine, potrivit The Mirror.

 apă caldă de la robinet
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Consumul de apă cu urme de plumb

Apa fierbinte de la robinet este considerată periculoasă deoarece poate conține niveluri ridicate de metale, cum ar fi cuprul și plumbul, care sunt transportate prin țevi.

Consumul de apă cu urme de plumb poate provoca o serie de probleme de sănătate, cum ar fi: afectarea dezvoltarea copiilor, de la apariția problemelor renale, până la cele cardiace la adulți. De fapt, nu se recomandă apa fierbinte de la robinet să nu fie folosită pentru gătit.

Așadar, este recomandat sa folosim apa fierbinte de la robinet doar pentru curățenie sau alte scopuri casnice, dar sa bem apa potabila din surse sigure, cum ar fi apa filtrata sau apa îmbuteliată.

Calitatea apei la staţia de purificare poate fi în parametrii normali, dar, până la momentul în care apa ajunge la robinetul din casă, calitatea ei poate fi mult alterată. Materialele din care sunt realizate instalaţiile de distribuţie a apei şi care pot avea elemente realizate din plumb duc la încărcarea apei cu metale grele.

Ce spun cercetătorii

Studiile au arătat că, mai ales în cazul copiilor, şi cantităţile mici de plumb pot cauza probleme de învăţare şi deficit de atenţie, iar, în multe dintre cazuri, aceste modificări sunt ireversibile. Presiunea sângelui şi producţia de hemoglobină, care asigură transportul de oxigen în organism, pot fi afectate, la adulţi, de ingerarea apei care conţine plumb.

Comparativ cu plumbul, efectele ruginei care poate fi prezentă în apă din cauza instalaţiilor vechi sunt mai puţin nocive. Totuşi, fierul ingerat poate leza direct celulele din tractul gastrointestinal şi poate fi toxic pentru întreg organismul dacă depăşeşte dozele pe care le poate suporta acesta.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel