Categories: Expertul zilei

Mihaela Bilic: Alimentul care topește grăsimea, hrănește creierul și ține de foame mult timp. E o esență de nutrienți

Din cuprinsul articolului

Dr. Mihaela Bilic a prezentat calitățile de top ale acestui aliment accesibil, care nu ar trebui să ne lipsească din dietă, după spusele specialistei.

Cine dorește să slăbească frumos și sănătos poate apela cu încredere la ou. După spusele medicului nutriționist Mihaela Bilic, oul este o esență de nutrienți.

Oul este vedetă în orice dietă, putând fi consumat la orice oră a zilei. Și poate lua forme diverse: fiert, omletă, ochi sau poșat. Nu se folosește uleiul, cel mult se pulverizează recipientul în care oul se prepară.

”Oul, o esență de nutrienți”

Iată cum îl descrie Mihaela Bilic:

”Oul, o esență de nutrienți. Natura a reușit să concentreze în ou tot ce e mai bun la capitolul nutriție. Un ou are 50g și doar 80 calorii. Cu toate astea oul este campion când vine vorba de sațietate (satură mai mult decât orice aliment) și de calitatea proteinelor (conține proteine etalon).

Nu există proteine cu o valoare biologică mai mare și cu un coeficient de utilizare mai înalt, decât cele din ou. Dacă ar fi considerăm 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7 în timp ce valoarea pentru lapte este 84,5 ,pentru pește 76 și 74 pentru carnea de vită. Proteinele sunt concentrate în albuș și nu pot fi digerate în stare crudă, albușul trebuie obligatoriu să fie gătit.

Cât despre gălbenuș, el conține grăsimi esențiale în dezvoltarea și funcționarea creierului și fosfolipide vitale pentru orice celulă. În plus are vitaminele liposolubile A și D, toate vitaminele din grupul B (inclusiv B12) și toate mineralele esențiale pentru funcționarea organismului. Dacă ar avea și glucide/fibre, oul ar fi alimentul perfect.

Cu doar 1 ou/săptămână introdus în alimentația copiilor din India, s-a obținut o creștere a performanței școlare/intelectuale cu 30%. Iar pentru cei care au neșansa să dezvolte alergii la proteinele din ou, iată o veste bună: alergia dispare spontan după vârsta de 5 ani.

Atât de complet și valoros e oul, încât nimic nu-l poate înlocui în alimentația copiilor, gravidelor, sportivilor… dar și a noastră, a pasionaților de bunătățuri”, conchide medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Recent Posts

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

14 minute ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

34 de minute ago

7 obiceiuri care te vor ajuta să atingi iubirea de sine. Pentru o viață împlinită, învață cum să te iubești pe tine

În ultimii ani, sănătatea mintală și sănătatea emoțională au devenit subiecte populare de conversație. Tot…

54 de minute ago

Perfecționismul și vulnerabilitatea la depresie

Se consideră că anumite caracteristici dispoziționale specifice predispun indivizii la depresie. Un astfel de factor…

o oră ago

TOPUL ZODIILOR care pun pe primul loc FAMILIA. Care sunt cei mai familişti nativi ai horoscopului?

Pentru unii ntivi ai horoscopului, familia înseamnă totul. Viața lor se învârte în jurul celor…

2 ore ago

Tribut pentru medicii români care i-au salvat viaţa unui chitarist celebru după un infarct

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în România, după ce anul trecut i s-a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar