Sari la conținut

Nu toate proteinele sunt bune; ACEASTA este cea mai proastă opțiune pentru inimă, potrivit specialiștilor

proteine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Proteine

Nu toate proteinele sunt bune pentru tine; ACEASTA este cea mai proastă opțiune pentru inimă, potrivit specialiștilor.

Proteinele sunt elementele de bază ale vieții și din aceste motive, indiferent de sursă, este întotdeauna considerat un macronutrient care ar putea face minuni pentru sănătatea generală. Dar, într-adevăr, trebuie să fim de două ori mai atenți atunci când alegem o sursă animală de proteine, când e vorba de sănătatea inimii.

În mod convențional, mulți cred că proteinele pot fi obținute numai din surse animale precum puiul, carnea, peștele, ouăle sau lactatele. Cu toate acestea, există și câteva surse pe bază de plante, cum ar fi năutul, tofu și soia, care conțin o mulțime de macronutrienți.

Nu toate proteinele sunt bune pentru tine; ACEASTA este cea mai proastă opțiune pentru inimă, potrivit specialiștilor

Dar vorbind despre proteine ​​animale, oamenii confundă adesea alegerile nesănătoase cu cele sănătoase – de exemplu, confundând carnea slabă precum puiul și curcanul cu mezeluri și carnea procesată precum slănina, șunca și salamul.

În timp ce primele oferă proteine ​​de bună calitate, cele din urmă sunt încărcate cu grăsimi saturate și sodiu care ar putea fi dăunătoare inimii.

De ce carnea procesată este dăunătoare pentru inimă? Carnea procesată, după cum sugerează și numele, trece prin mai multe procese înainte de a apărea pe farfuria ta. De la sărare la afumare, cârnații și slănina trec prin multe înainte de a fi gata de mâncare. Iar conținutul ridicat de grăsimi saturate împreună cu sodiu le face un factor determinant pentru creșterea în greutate, colesterolul și creșterea tensiunii arteriale.

Dacă este trecută cu vederea pentru o perioadă lungă de timp, consumul prelungit de astfel de alimente ar putea crește riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Câtă carne procesată este sigură?

Experții spun că nu trebuie să obțineți mai mult de 10% din totalul caloriilor zilnice din grăsimi saturate și nu mai mult de 2300 de miligrame de sodiu la un moment dat. Aceasta înseamnă că nimic mai mult de trei felii de șuncă într-o zi, deoarece oferă 345 mg de sodiu, 7,75 grame de proteine, 2,38 grame de grăsimi saturate în 95 de calorii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel