Categories: Expertul zilei

Mihaela Bilic: Apa carbogazoasă nu îngrașă! Are proprietăți antiacide, stimulează tranzitul intestinal și golirea gastrică

Crezi că apa minerală carbogazoasă îngrașă? Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic spune că această informație e cât se poate de falsă. Și că apa carbogazoasă chiar stimulează tranzitul și golirea intestinală. 

Singurul efect neplăcut al apei cu bule e că poate provoca balonare, dacă e consumată în exces.

”Apă plată sau cu bule? Hidratează la fel, balonează diferit. Apa este vitală pentru organism, un element miraculos fără de care viața nu ar exista. Pe lângă faptul că toate alimentele (cu excepția uleiului) conțin în proporții variabile apă, e sănătos să o bem și ca atare, mai ales când afară este soare,” a scris dr. Mihaela Bilic pe pagina sa de facebook.

Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?

Medicul precizează că acest lucru depinde de gradul de activitate fizică, de temperatura exterioară și de caracteristicile fizice ale fiecărui individ. Pierdem apă zilnic prin transpirație și urină, apă ce trebuie înlocuită astfel încât starea de hidratare a organismului să rămână constantă.

”Cu cat bem mai multă apă cu atât urinăm mai des, echilibrul hidric este menținut de hormoni și este prea puțin influențat de consumul voluntar de apă. Deci nu, nu este obligatoriu să consumăm 2 litri de apă pe zi,” subliniază nutriționistul.

Apa hidratează și remineralizează, indiferent de marcă sau conținutul de gaz/bule. Dr. Bilic explică și care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă.

”În primul rând conținutul de dioxid de carbon, apoi cel de bicarbonat/pH și, nu în ultimul rând, de mineralele (calciu, magneziu, sodiu).
Dacă măsurăm cantitatea totală de minerale din apă, vorbim despre reziduul uscat, care este de 316 mg/l în apa plată, respectiv 1530 mg/l în apa cu bule,” a explicat medicul.

Sunt aceste diferențe importante pentru sănătate?

Dacă aveți probleme renale/predispoziție la calculi, medicul recomnadă să alegeți apa plată, cu reziduu uscat minim; dacă aveți tensiune crescută, tot apa plată este opțiunea- e săracă în sare. În lipsa oricărei patologii, alegeți apa care vă place, important e să beți apă.

”Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasă nu îngrașă! Ba mai mult, are proprietăți antiacide, stimulează tranzitul intestinal și golirea gastrică, combate greața și indigestia, constipația și arsurile de stomac. Conținutul crescut de minerale o face ideală pentru consum în caz de transpirație excesivă/sport intens, îi dă un gust intens, iar prezența bulelor creează o efervescență plăcută la degustare. Doar atunci când este băută în exces provoacă balonare,” conchide Mihaela Bilic.

Recent Posts

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

20 de minute ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

50 de minute ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

o oră ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

2 ore ago

Înlocuitor pentru un medicament antiinflamator. Poți să iei asta, fără prescripție medicală

Înlocuitor pentru Aspenter. Aspenterul este un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat pentru tratarea durerii și inflamației…

2 ore ago

Și tu ai această grupă de sânge? Boala gravă pe care o poți face dacă o ai

O descoperire recentă arată că persoanele cu o anumită grupă de sânge pot avea un…

3 ore ago

Citeste si: