Categories: Expertul zilei

Mihaela Bilic: Un trio obligatoriu în meniul de Sărbători

În preajma sărbătorilor, românii sunt gata să întâmpine în mod tradițional Crăciunul, cu mâncăruri de sezon și cu cârnați de porc în prim-plan. Medicul nutriționist Mihaela Bilic vă oferă ponturi pentru a savura aceste bunătăți tradiționale fără să compromiți echilibrul nutrițional.

Nutriționistul a scris pe pagina sa de socializare un mesaj în care vorbește despre “un trio obligatoriu din meniul de Sărbători”. Este vorba despre slăninuța afumată, lebăr și caltaboș. Iată cum trebuie să le consumăm încât să obținem un meniu echilibrat.

“PORC”-ării pentru un Crăciun tradițional

Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală și fierte.

Avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine

Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritiv avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și dacă nu le mâncăm cu pâine se potrivesc și în dieta proteică.

Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive- produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului.

Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute- cât să taie gustul gras. Dar merg și cu legume proaspete sau murături.

Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Recent Posts

Colțul de Rai din România desemnat „Destinația turistică a anului 2024”

Dino Parc Râșnov, Castelul Bran, Cetățile dacice din Munții Orăștiei sau Ținutul Mănăstirilor Bucovina se…

30 de minute ago

Simptomele colesterolului ridicat la femeile de 40 de ani: Top 7 semne neobișnuite de niveluri ridicate de LDL pe mâini și degete

Impactul pe scară largă al colesterolului ridicat asupra femeilor după 40 de ani  nu este,…

60 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical. Modificări importante privind concediul medical

Medicii de familie pot elibera un certificat de concediu medical pentru o perioadă de 7…

2 ore ago

Top 10 alimente pentru a elimina toxinele din ficat în mod natural și pentru a preveni insuficiența hepatică

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește ca depozit de nutrienți…

2 ore ago

Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Seniorii țării s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8% la 1 ianuarie în…

3 ore ago

Citeste si: