Categories: Ştiri sănătate

Ministerul Sănătății, anunț pentru candidații care nu au ocupat un loc în rezidențiat

Anunț pentru candidații care nu au ocupat un loc în rezidențiat. Luni, 29 mai, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit, din nou, cu reprezentanţii medicilor care nu au reuşit să ocupe un loc în rezidenţiat în urma sesiunii suplimentare a concursului din 14 mai 2023.

Aceștia solicită suplimentarea locurilor pentru candidații care au obținut un punctaj peste 484.

Ministerul Sănătății, anunț pentru candidații care nu au ocupat un loc în rezidențiat

Peste 800 de candidaţi au obţinut punctajul necesar, dar au fost disponibile doar 628 de locuri. Restul candidaţilor, cu punctaje mai mici decât media ultimelor sesiuni ordinare ale Rezidenţiatului, au fost declaraţi respinşi. Potrivit ministerului, doar 29% dintre ei au absolvit recent Medicina, restul având chiar şi 50 de ani.

„Ministerul Sănătății va analiza cererea și va păstra legătura cu absolvenții, astfel încât să fie identificate soluții care să ofere posibilitatea instruirii corespunzătoare și menținerea calității pregătirii”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăţii.

Reamintim că, în 14 mai 2023, Ministerul Sănătăţii a organizat o sesiune extraordinară suplimentară a concursului de admitere în rezidenţiat pentru 628 de locuri rămase vacante în sesiunea din noiembrie 2022, pentru a veni în sprijinul tinerilor medici.

„Buna pregătire a tinerilor medici admişi în rezidenţiat este esenţială pentru asigurarea asistenţei medicale de calitate. Acesta este scopul procesului de selecţie prin concurs. La concurs s-au înscris 962 de candidaţi care şi-au asumat, în momentul înscrierii, prin metodologia de concurs (Metodologia aprobată prin ordin al Miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei şi publicată în Monitorul Oficial nr. 689 / 3879 / 2023) că vor concura pentru ocuparea locurilor rămase neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 (628 de locuri/posturi)”, a mai transmis ministerul.

208 candidaţi au fost declaraţi respinşi, conform regulamentului de concurs

Potrivit news.ro, 863 de candidaţi au obţinut peste punctajul minim care face posibilă admiterea, respectiv, 60% din nota cea mai mare obţinută în această sesiune, adică punctaje între 484 şi 807.

Astfel, potrivit art. 24 din metodologia de concurs: „candidaţii care se clasează în afara numărului de locuri/posturi publicate la concurs sunt declaraţi respinşi”, punctajul minim de 60% fiind necesar, dar nu suficient pentru ocuparea unui loc sau post.

„Ultimul candidat care a ales un loc dintre cele 628 a avut punctajul de 529. În ultimii 7 ani, punctajele minime cu care s-au ocupat locuri la sesiunile din toamnă a concursului de rezidenţiat au fost situate în intervalul 559-567, respectiv, 565 în sesiunea din noiembrie 2022. În urma repartiţiei şi a ocupării tuturor locurilor şi posturilor scoase la concurs, 208 candidaţi au fost declaraţi respinşi, conform regulamentului de concurs”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Potrivit instituţiei, aceştia au obţinut punctaje între 484 şi 528, fiind situaţi mult sub media punctajelor minime cu care s-au ocupat locuri şi posturi la sesiunile ordinare ale concursului din toţi anii precedenţi.

„Menţionăm că dintre aceştia, numai 29% au vârste cuprinse între 25 – 30 de ani, fiind absolvenţi ale ultimelor 5 promoţii ale Facultăţilor de Medicină. Restul au vârste de peste 30 de ani şi chiar peste 50 de ani (14%). Nu este vorba despre medici rezidenţi, ci despre absolvenţi ai Facultăţilor de Medicină care nu au reuşit să devină rezidenţi după terminarea studiilor medicale”, se mai arată în comunicatul MS.

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

8 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

8 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

9 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

9 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

10 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar