Sari la conținut

Ministerul Sănătății dă alerta! Un nou val puternic de caniculă!

canicula
sursa: arhiva Doctorul Zilei
Prognoza meteo

România este lovită de un nou val puternic de caniculă! Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță și unităților de primiri urgențe activarea planurilor de măsuri pentru zilele cu temperaturi extreme, astfel încât riscurile medicale să poată fi reduse.

„Ministerul Sănătății solicită direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță și unităților de primiri urgențe activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile extreme să poată fi reduse.

Serviciile de ambulanță – alertarea echipajelor și suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creștere.

Direcțiile de sănătate publică – verificarea condițiilor de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare (stocuri de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, resursa umană) informează sursa citată de Agerpres.

Recomandări cu măsuri anti-caniculă

Direcțiile de sănătate vor colabora cu autoritățile locale pentru amenajarea punctelor de asistență a populației în caz de nevoie. „Ascultați sfaturile medicilor și evitați expunerea prelungită la soare, deshidratarea și activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie”, recomandă MS.

Pentru a preveni efectele caniculei, Direcția de Sănătate Publică (DSP) recomandă măsuri precum reducerea deplasărilor, evitarea efortului fizic intens, hidratarea corespunzătoare și protejarea locuinței de căldurăAceste măsuri sunt esențiale pentru a reduce riscul de insolație, deshidratare și alte afecțiuni legate de temperaturile ridicate. 

  • Limitarea deplasărilor și a activităților fizice:

    Se recomandă evitarea deplasărilor inutile, în special între orele 11:00 și 17:00, și reducerea efortului fizic intens. 

  • Hidratarea:

    Consumul regulat de lichide, între 2-4 litri pe zi, este crucial. Se recomandă evitarea alcoolului și a băuturilor cu cofeină sau zahăr, care pot favoriza deshidratarea. 

  • Protejarea locuinței:
    Păstrați ferestrele închise și acoperite cu jaluzele sau obloane în timpul zilei pentru a bloca lumina directă a soarelui. Folosiți aerul condiționat cu moderație, dacă este disponibil.
    Îmbrăcăminte adecvată:

Purtați haine lejere, deschise la culoare, din materiale naturale și pălării de soare pentru a proteja capul.

  • Consiliere medicală:

În cazul unor afecțiuni cronice, consultați medicul și urmați tratamentul prescris. În caz de urgențe medicale, sunați la 112 sau consultați serviciile spitalicești. 

  • Pentru copii și vârstnici:
Acordați o atenție sporită copiilor mici (sub 3 ani) și persoanelor în vârstă, oferindu-le lichide frecvent și asigurându-vă că sunt protejați de căldură, conform DSP Iasi.
  • La locul de muncă:
    Angajatorii ar trebui să asigure condiții de muncă adecvate, cum ar fi reducerea intensității efortului fizic, asigurarea ventilației și alternarea perioadelor de lucru cu pauze în locuri umbrite, conform Directia De Sanatate Publica Bucuresti.
  • Mese ușoare:
    Evitați mâncărurile grele și mesele copioase, preferând fructe și legume proaspete, care conțin multă apă.
Aceste măsuri, combinate cu atenție la starea de sănătate proprie și a celor din jur, pot contribui semnificativ la prevenirea efectelor negative ale caniculei. 

ANM anunţă temperaturi sufocante în toată ţara

Toată ţara se află, de vineri, de la ora 10.00, şi până sâmbătă la aceeaşi oră, sub avertizări de caniculă, în condiţiile în care meteorologii au emis cod portocaliu pentru jumătatea vestică a României şi cod galben pentru restul teritoriului. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, temperaturile maxime pot atinge 40 de grade, iar noaptea va fi tropicală.

ANM informează că sâmbătă, în cea mai mare parte a Munteniei, local în Transilvania, precum și în sudul Banatului și al Dobrogei continentale, „canicula și disconfortul termic ridicat vor persista, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități”.

canicula

De asemenea, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar cele minime în general între 15 și 20 de grade.

Meteorologii au emis și o nouă avertizare cod portocaliu valabilă de sâmbătă dimineața până duminică la ora 10. Astfel, în județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt și Teleorman, „valul de căldură se va menține intens, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități”.

ANM anunță că temperaturile maxime se vor încadra între 37 și 40 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală. Meteorologii precizează că duminică, valul de căldură se va intensifica din nou în toate regiunile și se va menține și la începutul săptămânii viitoare.

Astfel, în perioada 4 iulie, ora 10:00 – 5 iulie, ora 10:00, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de caniculă în zone din Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi jumătatea vestică a Munteniei.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel