Din cuprinsul articolului
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, anunță deblocarea unui proiect important pentru populația vulnerabilă. Ministrul a precizat că a lucrat, în prima parte a zilei de vineri, la sediul Ministerului Finanțelor, alături de ministrul Alexandru Nazare și echipele tehnice din instituțiile pe care le coordonează și împreună au reușit să deblocheze o serie de măsuri esențiale, ‘care aduc beneficii reale românilor’.
Semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind voucherele pentru cetățenii care dețin panouri fotovoltaice și voucherele pentru populația vulnerabilă energetic a fost deblocată, a afirmat, sâmbătă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru. El a precizat că va detalia ”suplimentar” aceste măsuri în cadrul unei conferințe de presă de la mijlocul săptămânii viitoare.
Ce reprezintă capitolul RePowerEU din PNRR
Capitolul RePowerEU din PNRR este dedicat accelerării tranziției energetice, creșterii independenței energetice a României și finanțării proiectelor din surse regenerabile, eficiență energetică și infrastructură verde.
Programul RePowerEU a fost blocat temporar din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României din cauza unor neconcordanțe constatate de Comisia Europeană privind modul de fundamentare și alocare a fondurilor solicitate. Iată câteva detalii relevante:
- Comisia Europeană a identificat lipsa unor detalii clare cu privire la modul în care România va îndeplini anumite reforme și investiții propuse prin capitolul RePowerEU, precum și modul de monitorizare a acestora.
- O parte dintre proiectele propuse de România pentru finanțare prin RePowerEU nu respectau în totalitate criteriile de eligibilitate stabilite la nivel european. Acestea vizau, de exemplu, investiții care nu se încadrau în categoria tranziției verzi sau a reducerii dependenței de combustibili fosili.
- Au existat suprapuneri între investițiile propuse în RePowerEU și alte surse de finanțare europeană sau națională, fără justificări clare privind valoarea adăugată a acestor fonduri suplimentare.
- România nu a transmis la timp toate clarificările și documentația necesară pentru evaluarea capitolului RePowerEU. Acest lucru a determinat Comisia Europeană să amâne aprobarea, până la primirea informațiilor complete.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, anunță aprobarea creditelelor de angajament
”Am obținut aprobarea creditelor de angajament și astfel am deblocat semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din PNRR:
- Investiția i4B – vouchere pentru cetățenii care dețin deja panouri fotovoltaice, astfel încât să își poată instala acumulatori pentru stocarea energiei;
- Investiția i7 – vouchere pentru populația vulnerabilă energetic – pentru izolarea locuinței, eficientizarea consumului și instalarea de panouri fotovoltaice”,
a spus Pîslaru, într-o postare a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pe o rețea de socializare.
Potrivit acestuia, RePowerEU este un program important, pe care l-a negociat la nivel european și care trebuie prioritizat și accelerat pentru a reduce factura energetică a peste 100.000 gospodării din România.
”Am obținut aprobarea creditelor de angajament pentru semnarea contractelor aferente măsurii de e-guvernare din PoCIDIF – un pas important pentru digitalizarea serviciilor publice destinate cetățenilor și întreprinderilor mici și mijlocii. Am deblocat astfel semnarea pentru restul contractelor privind digitalizarea IMM-urilor și ONG-urilor, prin fonduri din PNRR – un sprijin concret pentru adaptarea mediului economic și a societății civile la noile cerințe ale erei digitale. Sunt mari întârzieri și de când am preluat mandatul lupt să ajungem la zi și să sprijinim beneficiarii”, a adăugat ministrul Pîslaru.