Din cuprinsul articolului
Proaspăt numit în Guvernul Bolojan, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat deja în ce condiții are de gând să demisioneze din fruntea instituţiei. Deși e cel mai tânăr ministru al Sănătății de până acum, acesta nu se teme să piardă funcția.
Rogobete a declarat că îşi va da demisia în cazul în care sistemul informatic al Casei Naţionale de Sănătate nu se va realiza, scrie Agerpres.
„Prin PNRR ministrul Sănătăţii beneficiază de 400 de milioane de euro pentru digitalizare, în general, în sănătate. Cea mai importantă componentă este digitalizarea sau realizarea unui nou sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, acel aşa-numit PIAS.
La învestirea în funcţia de ministru am fost întrebat de către un coleg parlamentar dacă îmi dau demisia dacă acest sistem nu se face şi aici vă spun: da, îmi dau demisia dacă sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu se realizează, pentru că ăsta ar fi un eşec al tuturor”, a spus ministrul duminică la Digi 24.
El a amintit că termenul de punere în funcţiune este decembrie 2026. Rogobete a explicat că noul sistem va presupune o platformă pentru cardurile de sănătate care va monitoriza serviciile medicale şi va urmări „mai bine” traseul CNP-ului, traseul pacientului, dar şi „traseul medicului dintr-o unitate sanitară în alta”.
Noul card de sănătate, integrat în cartea de identitate cu cip
„Vine cu dosarul electronic, într-un final. Vine cu reţeta electronică şi cu un modul pentru pacient. Pacientul îşi poate accesa anumite date medicale, istoricul medical şi aşa mai departe dintr-o platformă, atât în platformă web, cât şi în platformă pe telefonul mobil”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, există varianta ca noul card să fie integrat în noua carte de identitate cu cip. Rogobete a afirmat că într-o perioadă scurtă validarea serviciului medical se va putea face prin SMS.
„Au existat anul trecut, dacă nu mă înşel, sau acum doi ani câteva discuţii inclusiv în spaţiul public identificate de Casă în care au fost decontate servicii medicale fictive.
Pacienţii nu erau în cabinetul medicului specialist, în ambulatoriu sau la medicul de familie, dar serviciile au fost decontate pe acel CNP. Se va introduce în scurtă perioadă validarea prin SMS a serviciului, aşa cum se face la bancă”, a mai spus demnitarul.