Categories: Stil de viaţă

Modă periculoasă: bijuterii în ochi

Moda bijuteriilor oculare face furori în SUA. În ciuda caracterului inofensiv proclamat de specialiști, care au dezbătut amplu procedura, tot mai multe voci ale experților avertizează asupra riscurilor pe care le implică astfel de intervenții.

Procedura de implant are patent olandez. Institutul pentru inovație chirugicală din Rotterdam a realizat primele 10 implanturi și a scris despre ele, în 2003, în revista Journal of Cataract & Refractive Surgery, susținând că introducerea de bijuterii de platină în globul ocular nu generează nicio complicație la câteva luni după procedură.

Intervenția denumită în engleză SafeSight Eye Jewelry, constă în realizarea, sub anestezie locală a ochiului, a unei mici incizii în membrana conjunctivală (membrana care acoperă albul ochiului — n.r.). Medicul introduce apoi o bijuterie minusculă în această incizie. În total, procedura durează între 10 și 15 minute, iar prețul la clinicile americane oscilează între 3.000 și 4.000 de dolari (între 2.200 și 2.900 de euro).

‘În societatea noastră, există oameni care vor să-și bage tot soiul de obiecte în corp, de exemplu piercinguri, iar ochiul este un organ intim legat de relațiile sociale. Cum nu exista nici un implant pentru ei, am decis să realizăm această procedură sigură și lipsită de riscuri’, sublinia în urmă cu câțiva ani, în revista Journal of Cataract & Refractive Surgery, Gerrit R. J. Melles, directorul centrului olandez căruia i-a venit ideea în timp ce realiza dispozitive de implant pentru tratarea glaucomului.

Chirurgul care a realizat operația pentru televiziunea FOX, doctorul Emil Chynn, de la centrul Park Avenue Laser Vision, garantează la rândul său procedura. El a implantat o inimioară de platină de 3,5 mm în ochiul unei tinere rusoaice. ‘Riscul de orbire sau de pierdere a vederii este zero’, a declarat doctorul Chynn pentru ziarul El Mundo, subliniind că pacienta a resimțit câteva zile o mică jenă, similară celei unei gene în ochi. ‘Acum nu mai simte nimic și se poate lăuda că este singura rusoaică din lume cu o bijuterie în ochi’, a spus el.

Totuși, în urma transmisiei de la televiziune, Academia Americană de Oftalmologie a avertizat asupra riscurilor acestei intervenții. ‘Nu există dovezi suficiente pentru a susține siguranța sau valoarea terapeutică a unor astfel de proceduri’, a declarat Phillip R. Rizzuto, oftalmolog și însărcinat cu comunicarea al Academiei.

‘Persoanele doritoare sunt sfătuite să evite implantarea în ochi a vreunui corp străin, care nu a fost declarat sigur din punct de vedere medical, sau nu a fost aprobat de Agenția pentru Medicamente a SUA (FDA)’. Printre riscurile enumerate se află orbirea din cauza infecției sau a sângerării, hemoragie subconjunctivală, perforare a globului ocular, sau conjunctivită.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

3 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

3 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

4 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

4 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

5 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra